21:15 24 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  79124
  Pratite nas

  Rusija ima razloga da bude zabrinuta od potencijalnog napada od strane NATO-a, budući da je u proteklih 100 godina na nju napalo više članica Alijanse – Nemačka, Švedska, Poljska, Francuska, pa i SAD, navodi američki list „Nešenl interes“.

  Prema pisanju autora članka, iako je većina Amerikanaca mišljenja da je pretnja NATO-a prema Rusiji „izmišljena“, realnost je da se broj vojnih aktivnosti Alijanse na granicama Rusije  konstantno povećava.

  „Nije ni čudo što Moskva konstantno jača svoju vojsku i mornaricu – nakon završetka Hladnog rata i raspada SSSR, Rusija je ostala daleko ranjivija nego što je to slučaj sa mnogim njenim bivšim satelitima, uključujući Poljsku, Mađarsku, Rumuniju, Češku i Slovačku.

  Prethodno je načelnik operativne uprave ruskog Generalštaba Sergej Rudskoj izjavio da Moskva beleži porast vojne aktivnosti SAD i njenih saveznica u blizini ruskih granica.

  Prema njegovim rečima, tokom aprila i maja ove godine drastično je povećan broj letova američkih strateških bombardera duž ruskih granica, a prvi put u istoriji američka avijacija dalekog dometa obletala je i teritoriju Ukrajine.

  Pored toga, u porastu je i vojna aktivnost NATO-a na Arktiku, dodao je Rudskoj, a kao primer naveo je vojne vežbe Alijanse u Barencovom moru.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  strah, napad, NATO, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga