15:50 06 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 034
  Pratite nas

  Snabdevanjem Bliskog istoka oružjem Sjedinjene Američke Države jačaju svoj položaj u regionu, piše „Nešenal interest“ pozivajući se na izjavu američkog generala Keneta Makenzija.

  Američki general istakao je da prodaja američkog oružja bliskoistočnim zemljama pomaže da se one ne okrenu prema Kini ili Rusiji.

  On je istakao da Bliski istok i Srednja Azija takođe predstavljaju poprište sukoba velikih sila.

  Prema njegovim rečima, prodaja američkog oružja pomoći će da se „naši partneri u regionu ubede da ćemo biti uz njih i da ćemo ostati pouzdani partneri. Ne želimo da se oni prilikom kupovine oružja okrenu Rusiji ili Kini“.

  Kako navodi časopis, za poslednjih pet godina države Bliskog istoka činile su gotovo polovinu celokupnog američkog izvoza oružja. Od svog oružja isporučenog na Bliski istok, 25 odsto bilo je namenjeno Saudijskoj Arabiji. Časopis ističe da ove isporuke izazivaju najviše sporova, jer Rijad vodi rat protiv Jemena. Osim toga, poslednjih godina ukupan vojni izvoz Sjedinjenih Američkih Država povećan je za 23 odsto. Pri tome se tržišni udeo SAD smanjio zbog činjenice da su Rusija, Velika Britanija, Italija, Ukrajina i Švedska takođe povećale izvoz oružja.

  General Makenzi je naglasio da je izvoz oružja, između ostalog, neophodan za jačanje američkih pozicija. General je primetio da Kina sada aktivno promoviše svoje interese na Bliskom istoku, želeći da dobije pristup resursima i učvrsti trgovinske puteve. Osim toga, Makenzi je izjavio da Kina i Rusija proučavaju jače i slabije strane Sjedinjenih Američkih Država, pripremajući se za dugoročnu konkurenciju.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Kina, Rusija, izvoz, oružje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga