04:09 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  81108
  Pratite nas

  Američki ekspert za balkanska pitanja Danijel Server u tekstu u časopisu „Pisfer“ sumnja u uspeh Grenelove inicijative.

  Server je u tekstu u časopisu „Pisfer“ tako prokomentarisao najavu Ričarda Grenela o nastavku dijaloga Prištine i Beograda 27. juna u Beloj kući. Kako prenosi Koha, on sumnja u uspeh Grenelove inicijative i navija za to da se sačeka da se u Belu kuću useli Bajden.

  Prema Serverovim rečima, ako Grenel ostane veran ekonomskim merama koje su korisne za obe strane podjednako, onda je to u redu. Međutim, kako navodi, najverovatniji scenario je „samo neuspeh jer ni Tramp ni Grenel nemaju diplomatski kredibilitet i oštroumnost“.

  „Prošla je duga godina u SAD, a Tramp je u teškoj situaciji, kosovska politika je u haosu, teško je videti da će ovo doneti stvarni dogovor. Pretpostavljam da on govori o sporazumima o ključnim političkim pitanjima kao što su priznavanje, razmena ambasadora, članstvo u Ujedinjenim nacijama. I, naravno, razgraničenje, novi premijer Kosova isključio je pitanje granica, ali predsednik Vučić još nije“, kaže Server.

  Server dodaje da su obustava srpske kampanje za povlačenje priznanje i obustava traženja članstva Kosova u međunarodnim organizacijama do 27. juna u redu.

  „Ali ono što je primetno je nedostatak evropske uloge. Ovo pre svega garantuje neuspeh, jer Kosovo i Srbija žele dobre rezultate sa Evropom. Grenel ima grozne odnose sa Evropljanima uopšte i posebno sa Nemačkom. Amerikanci nemaju šta da ponude, osim ceremonije u vrtu ruža usred pandemije s propalim i nepopularnim predsednikom“, rekao je Server.

  Prema njegovim rečima, bilo bi bolje da se sačekaju izbori u SAD, ako pobedi Bajden.

  „I Priština i Beograd trebalo bi da razmotre da li je bolje sačekati Bajdena, čije šanse izgledaju dobro, uključujući i u odlučujućim državama. Ceremonija u Beloj kući izgledala bi mnogo bolje nakon 4-5 meseci“, kaže Server.

  Pročitajte još: 

  Tagovi:
  Kosovo, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga