11:49 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  31193
  Pratite nas

  Vodeći isporučilac visokokvalitetnog čelika za podmornice američke ratne mornarice umešan je u skandal zbog višedecenijske prodaje nekvalitetnog metala, jer je jedan od saradnika kompanije lažirao rezultate laboratorijskih istraživanja, piše agencija AP, pozivajući se na Ministarstvo pravde SAD.

  Reč je o kompaniji „Bredken Ink“, glavnom isporučiocu visokokvalitetnog metala na brodogradilištu „Elektrik Bout“ i „Njuport Njuz Šipbilding“, gde se grade nuklearne podmornice za američku mornaricu.

  Kompanija je, prema podacima Ministarstva pravde, platila 10,9 miliona dolara u okviru sporazuma o odlaganju krivičnog gonjenja.

  Polovina isporučenog metala SAD - nekvalitetna

  Ona je 2008. godine kupila metaluršku fabriku u Takomi. Devet godina kasnije, prilikom promene rukovodstva preduzeća, otkriveno je da je bivša direktorka fabrike, 66-godišnja Ilejn Tomas, od 1990-ih godina lažirala rezultate analize 240 partija čelika za trupove podmornice. To je polovina ukupne količine metala koji je „Bredken“ isporučio za potrebe američke flote.

  Ona je priznala krivicu i rekla da je smatrala da je glupo testirati metal na tako niskim temperaturama. Njeno suđenje će početi 30. juna.

  „'Bredken Ink' doveo u opasnost operacije američke mornarice i živote mornara“, izjavio je tužilac Sijetla Brajan Moran.

  Moran smatra da je, iako se u dokumentima istrage ne pominju nesreće prouzrokovane niskim kvalitetom metala, mornarica imala dodatne troškove za borbenu gotovost podmornica. Nije saopšteno o kojim se podmornicama radi.

  Nakon što je prevara otkrivena, kompanija je aktivno sarađivala sa policijom i obećala da će pooštriti kontrolu nad fabričkom laboratorijom. Ukoliko „Bredken“ ispuni zahteve Ministarstva pravde, optužba kompanije za prevaru će biti odbačena.

  Tagovi:
  skandal, čelik, američke podmornice
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga