05:39 23 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  11412
  Pratite nas

  Iz kineskog ministarstva spoljnih poslova poručuju da su i kineska i indijska strana rešene da pitanje oko sporne granice na Himalajima reše mirnim putem. Indijski premijer Narendra Modi je, međutim, poručio da će njegova vlada po svaku cenu braniti svaki centimetar svoje teritorije.

  „Asošijeted pres“ javlja da je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova saopštio da se traži mirno rešenje trenutne situacije na granici sa Indijom na Himalajima, dan nakon što je indijska vojska saopštila da je 20 njenih vojnika stradalo u okršaju, prenosi RTS.

  „Obe strane su se saglasile da ovo pitanje reše dijalogom i kroz konsultacije i da naprave napor kako bi se relaksirala situacija i održali mir i stabilnost u pograničnom području“, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Cao Lijan.

  Međutim, premijer Indije Narendra Modi je u dugo iščekivanom obraćanju rekao da će njegova vlada po svaku cenu braniti svaki centimetar svoje teritorije.

  Modi je naveo i da je Indija ponosna na svoje vojnike jer su stradali boreći se i jer su „sa sobom poveli i neprijatelja“.

  „Indija želi mir, ali se Indija neće suzdržati od adekvatnog odgovora na bilo kakvu provokaciju“, poručio je premijer Indije.

  Indijski zvaničnici su rekli da nije bilo upotrebe vatrenog oružja, već da su vojnici koristili štapove i kamenje

  Kina tvrdi da je dolina Galvan deo kineske teritorije i da su indijski vojnici upali na nju, što je dovelo do sukoba. Nema zvaničnog podatka da li je i kineska strana imala žrtava u ovom sukobu.

  Dve najnaseljenije države sveta i nuklearne sile nikada se nisu dogovorile o dužini i pravcu njihove „Linije stvarne kontrole“ – granice koja luta strateški važnom regijom Himalaja.

  Kina tvrdi da njoj pripada teritorija od 90.000 kvadratnih kilometara na severoistoku Indije, koja obuhvata indijsku saveznu državu Arunačal Pradeš, gde živi budistička populacija.

   

   

   

  Tagovi:
  sukob, Kina, Indija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga