05:18 22 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 036
  Pratite nas

  Ministri odbrane zemalja-članica NATO-a usvojili su paket mera kao odgovor na jačanje ruskog raketno-nuklearnog potencijala, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nakon virtuelne konferencije.

  „Zemlje NATO-a donele su odluku da kupe sisteme protivvazdušne odbrane ‘Patriot’ i SAMP/T (italijanske i francuske proizvodnje) kao odgovor na nove rakete u Rusiji“, precizirao je Stoltenber i dodao da su takođe pristali da investiraju u proizvodnju lovaca pete generacije.

  Generalni sekretar je istakao da Alijansa smatra da su akcije Rusije u pravcu modernizacije vojnog potencijala preteće i „neodgovorne“, i da je retorika te zemlje usmerena na zastrašivanje zemalja NATO-a.

   „Prošle godine je raspoređivanje ruskih raketa 9M729 (SSC-8 po klasifikaciji NATO-a) dovelo do kraha Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. To su rakete dvostruke namene, imaju domet do evropskih gradova i snižavaju prag potreban za upotrebu nuklearnog oružja. Rusija takođe modernizuje interkontinentalne balističke rakete. U Rusiji se pojavila i hipersonična jedrilica“, istakao je Stoltenberg.

  NATO neće razmeštati nuklearne rakete u Evropi

  Takođe je dodao da NATO neće razmeštati nove nuklearne rakete u Evropi.

  ​„U okviru paketa mera, NATO je doneo odluku da ne raspoređuje nove rakete kopnenog baziranja, jer ne nameravamo da recipročno odgovaramo na izazove Rusije“, rekao je Stoltenberg, ne precizirajući kakvi su planovi Alijanse o razmeštanju nuklearnih raketa morskog i vazdušnog baziranja u Evropi.  

  Poziv Kini za učestvovanje u dijalogu o kontroli naoružanja

  On je dodao da Alijansa poziva Kinu da učestvuje u međunarodnim naporima kotrole nuklearnog naoružanja.

  „Nema sumnje da Kina, s obzirom na to da proizvodi sve moćnije naoružanje i pomorske snage, mora konstruktivno učestvovati u dijalogu o kontroli naoružanja, između ostalog, i nuklearnog. Svetska vojna sila takođe ima globalnu odgovornosti u oblasti kontrole naoružanja“, konstantovao je generalni sekretar.

  On je dodao da su ministri odbrane NATO-a razgovarali i o povlačenju američkih trupa iz Nemačke, ali da nisu doneli nikakvu konkretnu odluku kada će se to dogoditi i koliko vojnika će biti povučeno.

  Tagovi:
  kontrola naoružanja, nuklearno oružje, raketno oružje, Rusija, NATO
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga