16:01 14 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1118
  Pratite nas

  NATO smatra da je važno zaključiti novi sporazum o strateškom naoružanju između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije i nastaviće da prati napredak dijaloga, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za medije u Briselu, nakon dvodnevnog sastanka ministara odbrane bloka.

  „Novi Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja (START) je bilateralni sporazum između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, ali važan je za sve članice NATO-a... Sjedinjene Američke Države nastavljaju konsultacije sa saveznicima dok nastavljaju dijalog sa Rusijom. Takođe smo izjavili da je, naravno, važno da se između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije zaključi sporazum koji bi bio izbalansiran“, rekao je Stoltenberg.

  Generalni sekretar uveren je da Kina takođe treba da postane deo mehanizma kontrole strateškog naoružanja.

  Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov ranije je potvrdio za Sputnjik da će se ministarske konsultacije Rusije i Sjedinjenih Američkih Država o kontroli naoružanja i strateške stabilnosti održati u Beču 22. juna.

  Specijalni izaslanik američkog predsednika za kontrolu naoružanja Maršal Bilingsli saopštio je da će Amerika održati pregovore sa Rusijom o strateškoj stabilnosti, kao i da je na sastanak pozvana i Kina.

  Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja (START-3) ističe 2021. godine, a Sjedinjene Američke Države navode da bi za njegovo produžavanje trebalo uključiti Kinu i čitav niz oružanih sistema koji ranije nisu bili deo ugovora.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  SAD, Rusija, sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju, Jens Stoltenberg, NATO
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga