05:44 23 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2435
  Pratite nas

  Zahra je jedna od najelitnijih oblasti u sirijskoj provinciji Alep, odnosno bila je pre rata. Kuće i ogromni stanovi od nekoliko stotina kvadratnih metara u kojim su živele generacije arapskih porodica, sada su pretvorene u ruševine.

  Sada, ako se neko od njih i vrati na svoje ognjište, čini to u pokušaju da pronađe u ruševinama ostavljene stvari. Ljudi su napuštali svoje domove u brzini, spasavajući se od terorista.

  Na ulicama nekada elitnog kvartala sada je razmeštena građevinska oprema. Ruše se zgrade koje je nemoguće obnoviti. Ali, izgleda da takva sudbina čeka većinu objekata, prenosi televizija „Zvezda“.

  Naravno, radnike čeka veliki posao. Tu oblast su držali teroristi, a kada je sirijska vojska prešla u ofanzivu, teroristi su pokušali da se utvrde iza svake kuće. Međutim, i pre početka ratnih operacija militanti su periodično pljačkali stanove, uzimajući sve što im se činilo kao dragoceno.

  „Pogledajte u kakvom je stanju ova kuća. Militanti su izvukli sve kablove ispod ploče zbog bakra, koji su topili i prodavali. Sada moramo sve ispočetka. Posla je mnogo – kuća je veoma oštećena“, objašnjava građevinski radnik Dami Kobani.

  Radnici su u Zahri već tri sedmici. Za sada samo uklanjaju ruševine i to veoma oprezno, jer je u tom području mnogo neaktiviranih mina. Ali najopasnije su improvizovane eksplozivne naprave.

  Ipak, radnici nemaju nameru da se zaustave. Korak po korak, kuća po kuća – Alep se postepeno vraća normalnom životu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  teroristi, obnova, ruševine, sirija, Alep
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga