00:27 27 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  14011
  Pratite nas

  Progniza MMF pokazuje da se ukupni gubici svetske ekonomije od virusa korone mogu uporediti sa posledicama Velike depresije 1930-ih godina prošlog veka, rekao je za Sputnjik direktor američkog fgonda „Principal Investors“ Kajl Šostak.

  Međunarodni monetarni fond objavio je novu prognozu razvoja svetske ekonomije. U njoj se navodi da će svetski BDP na kraju ove godine pasti za 4,9 odsto, SAD za 8 odsto, evrozone 10,2 odsto.

  „Statistika MMF govori da će, prema istorijskim merilima, pad biti veći od ukupnih gubitaka finansijske krize 2008-2010. godine i biće analogična posledicama Velike depresije 1930-ih godina prošle godine“, naveo je Šostak.

  Po njegovim rečima, ukupni gubici svetske ekonomije će ove godine iznositi više od 12 hiljada milijardi dolara.

  „Neverovatna cifra, imajući u vidu da pre godinu dana niko nije mogao ni da pretpostavi da će se desiti ovakva kataklizma i ovakvi gubici“, rekao je on.

  Ekspert je dodao da će, prema očekivanjima, svetska trgovina pasti za 12 odsto.

  „Međunarodna trgovina koja se nalazi u kolapsu, sa svojim prekinutim lancima isporuka, značajno će otežati oporavak kako razvijenih ekonomija, tako i onih u razvoju“, objasnio je on.

  Nije isključeno da ova prognoza može biti revidirana, smatra investitor.

  Prognoza MMF krije u sebi rizike precenjivanja, ali i potcenjivanja težine nastale situacije“, objasnio je sagovornik agencije.

  Vest o izradi vakcine i lečenje virusa korone mogu podstaći i poboljšati mobilnost stanovništva, potrošnju, raščistiti put brzom finansijskom oporavku, dok sa druge strane novi talasi širenja virusa koji se najavljuju mogu sahraniti ovaj krhki rast, zaključio je on.

  Tagovi:
  kriza
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga