13:14 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2249
  Pratite nas

  Japan je uputio Rusiji protestnu notu zbog geoloških istraživanja u Ohotskom moru, između ostalog, u oblasti ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, saopštio je generalni sekretar japanske vlade Jošihide Suga.

  „Sedamnaestog juna uputili smo protestnu notu zbog toga što to (geološka istraživanja) nije u skladu sa stavom naše zemlje kada je reč o četiri severna ostrva, i ne može biti prihvaćeno. Rešenje pitanja severnih teritorija je veoma važno, vlada namerava da nastavi pregovore sa Rusijom na osnovu glavnog stava o rešavanju teritorijalnog problema i sklapanju mirovnog sporazuma“, rekao je Suga.

  Reč je o geološkim istraživanjima u Ohotskom moru na teritoriji između Sahalina, Kamčatke i Kurilskih ostrva. Pritom, Rusija je ranije obavestila Japan o radovima koji će trajati tri meseca.

  Spor oko Kurilskih ostrva

  Rusija i Japan vode pregovore o zaključivanju mirovnog sporazuma, a Tokio se nada da će taj cilj biti postignut rešavanjem teritorijalnih pitanja, odnosno statusa Južnih Kurila.

  Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine.

  Moskva insistira na tome da su ostrva ušla u sastav Sovjetskog Saveza na osnovu ishoda Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima ne podleže preispitivanju.

  Sovjetski Savez i Japan su 1956. godine potpisali Zajedničku deklaraciju, u kojoj je Moskva pristala da, nakon zaključivanja mirovnog sporazuma, razmotri mogućnost da Japanu preda ostrva Habomai i Šikotan. Sudbina Kunašira i Iturupa nije bila tema pregovora.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Rusija, Japan, južnokurilska ostrva, Kurilska ostrva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga