03:39 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2285
  Pratite nas

  Britanija planira rekordnu prodaju državnih dužničkih hartija od 275 milijardi funti (340 milijardi dolara), u periodu april-avgust, kako bi finansirala svoj odgovor na pandemiju koronavirusa, što je više od dva puta iznad zaduživanja u celoj prethodnoj fiskalnoj godini.

  Ažurirana cifra Kancelarije za upravljanje javnim dugom (DMO), koja je objavljena danas, veća je za 50 milijardi funti u odnosu na prethodnu procenu za period od aprila do jula, izveštava Rojters, prenosi portal b92.

  Britanska vlada pojačala je emisiju obveznica kako bi finansirala nagli skok kreditiranja uzrokovan padom privredne aktivnosti tokom vanrednih mera uvedenih zbog korona virusa.

  U saopštenju DMO se navodi da će aktuelni tempo prodaje duga trajati do kraja avgusta, pri čemu je od aprila već prikupljeno više od 181 milijardi funti od prodaje obveznica.

  Planirano je da se u prvih pet meseci finansijske godine 2020/21. prikupi najmanje 275 milijardi funti, što je više nego dvostruko iznad iznosa od 136,8 milijardi funti u celoj fiskalnoj 2019/20.

  Vanredno povećanje javne potrošnje i smanjenje poreza, zajedno s padom poreskih prihoda, napraviće „rupu“ u budžetu od gotovo 300 milijardi funti u tekućoj finansijskoj godini, naveo je DMO, tako da će deficit dostići nivo iz vremena Drugog svetskog rata.

  DMO je precizirao da planira 33 aukcije obveznica u julu i avgustu i da će one biti sličnog obima kao poslednjih meseci.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  virus, koronavirus, virus korona, deficit, dug, Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga