18:54 19 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 1106
  Pratite nas

  Kineske državne rafinerije nafte započele su pregovore o zajedničkoj kupovini te sirovine, a u slučaju da se pregovori uspešno završe u svetu će se pojaviti najveći kupac nafte koji će moći da utiče na njenu cenu, prenosi „Blumberg“.

  Grupu će činiti naftni giganti China Petroleum & Chemical Corp. (Sinopec), Sinochem, PetroChina i China National Offshore Oil Corporation (CNOOC).

  „Četiri državne rafinerije nafte zajedno će objaviti cenu na pojedine vrste nafte“, piše Blumber. 

  Regulativni organi i vlada Kine već su odobrili savez, čiji članovi zajedno kupuju pet miliona barela nafte dnevno.

  Kako list navodi, formiranje takvog saveza omogućiće kompanijama da izbegnu ratove cenama. U početku žele da podnesu zajedničke prijave za kupovinu određene vrste ruske i afričke nafte na spot tržištu. U prvoj fazi promene u kupovini mogu uticati na sibirsku sortu nafte ESPO, koja se isporučuje gasovodom Istočni Sibir – Tihi okean, prenosi „Blumberg“. Zajedničku prijavu za isporuku mogu podneti već u junu.

  Učesnici saveza ne isključuju mogućnost širenja grupe kako bi im se priključile nezavisne naftne kompanije.

  List navodi da se ideja rodila usled rasta cena na spot tržištu, što se dogodilo istovremeno sa početkom oporavka ekonomije u Kini nakon epidemije virusa korona. Kao primer poslužila je grupa za kupovinu bakarnog koncentrata koju su kineski metalurzi formirali 2003. godine. Trenutno oni realizuju 80 odsto uvoza te sirovine u Kinu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  naftna kompanija, savez, Nafta
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga