05:46 23 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  22156
  Pratite nas

  Poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve Kijevske patrijaršije Filaret naveo je da je njegova struktura izašla iz okvira Pravoslavne crkve Ukrajine jer je tomos koji je dobila propisivao zavisnost od Vaseljenske patrijaršije. Ona je sada zatražila novi, onakav kakav ima, između ostalog Srpska pravoslavna crkva.

  „Vaseljenska patrijaršija treba da da tomos kakav je dala Poljskoj crkvi, Rumuniji, Bugarskoj, Srpskoj. Takav nam treba tomos. Nadali smo se da će takav i biti“, naglasio je Filaret u intervjuu portalu „Apostrof“.

  Po njegovim rečima, „tražili smo i nastavićemo da tražimo tomos koji imaju druge crkve. Mi ćemo biti čvrsti na braniku patrijaršije. Ako nam Vaseljenski patrijarh da novi tomos, to će značiti da smo zaista postali autokefalna, nezavisna crkva“.

  Filaret je obećao da će njegova religiozna struktura čekati vreme kada će ukrajinska crkva dobiti pravi tomos o autokefalnosti.

  Podsetimo, nakon „ujediniteljskog sabora“ koji je 15. decembra 2018. godine održan u Kijevu, u Ukrajini je objavljeno stvaranje ukrajinske autokefalne crkve za čijeg je poglavara izabran Epifanije Dumenko.

  Krajem 2018. godine, na inicijativu tadašnjih ukrajinskih vlasti i Carigradske patrijaršije, formirana je raskolnička struktura — takozvana „Pravoslavna crkva Ukrajine“. U januaru 2019. godine nekanonska crkvena struktura je dobila tomos od carigradskog patrijarha Vartolomeja.

   

  Tagovi:
  Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga