02:29 23 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2970
  Pratite nas

  Ambasadorka Evropske unije u Venecueli Izabel Brilante Pedrosa dužna je da u roku od 72 sata napusti zemlju, nakon što je Brisel pojačao sankcije protiv Karakasa. To je naložio predsednik Venecuele Nikolas Maduro.

  Maduro je kritikovao odluku Brisela da proširi sankcioni spisak protiv više venecuelanskih zvaničnika.

  „Odlučio sam da ambasadoru EU u Karakasu dam 72 sata da napusti zemlju. Dosta je kolonijalizma Evrope“, rekao je Maduro.

  Savet EU je juče proširio spisak venecuelanskih zvaničnika protiv kojih su uvedene sankcije. U spisak je uneto još 11 lica i sada ih ukupno ima 36. Odluka da se spisak proširi doneta je zbog, kako se navodi, „njihove uloge i odluka koje podrivaju demokratiju i prvenstvo zakona u Venecueli“.

  Sankcije podrazumevaju zabranu putovanja i blokiranje finansijskih sredstava.

  „Ove mere usmerene su protiv određenih lica i ne odnose se na čitavo stanovništvo. EU nastavlja saradnju u cilju mirne demokratske normalizacije u Venecueli uz održavanje verodostojnih izbora“, navodi se u obrazloženju Saveta EU.

  Brisel je uveo sankcije protiv Venecuele u novembru 2017. godine. One obuhvataju embargo na izvoz oružja, zabranu putovanja i blokiranje finansijskih sredstava čitavog niza venecuelanskih zvaničnika.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  ambasador, EU, Maduro, Venecuela
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga