06:11 24 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  61115
  Pratite nas

  SAD su pooštrile ograničenja na izvoz Rusiji, Kini i Venecueli. Odgovarajući dokument je objavio Biro za industriju i bezbednost Ministarstva industrije i trgovine u aprilu, a u ponedeljak je stupio na snagu.

  Nova pravila odnose se na izdavanje licenci za izvoz robe u Rusiju, Kinu i Venecuelu, koja može biti upotrebljena u vojne svrhe.

  Stoga se na spisku nalaze desetine novih stavki iz oblasti mašinstva, telekomunikacija, softvera i tehnologija, uključujući i svemirske (izuzetak čine one potrebne za rad na Međunarodnoj svemirskoj stanici), kao i senzori, laseri i druga oprema. Za izvoz takve opreme biće potrebna posebna dozvola američkih vlasti.

  Svoju odluku resor je opravdao Strategijom nacionalne bezbednosti SAD, prema kojoj Moskva i Peking „podržavaju diktaturu u Venecueli i teže da prošire vojne veze i vojnu prodaju širom regiona“.

  Situacija u Venecueli

  U Venecueli su početkom 2019. godine počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika Nikolasa Madura ubrzo nakon što je on položio zakletvu. Tadašnji predsednik Nacionalne skupštine, lider opozicije, Huan Gvaido, nezakonito se samoproglasio za privremenog predsednika. Niz zapadnih zemalja na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama priznalo je Gvaida za predsednika. Maduro je, zauzvrat, optužio Sjedinjene Američke Države da pokušavaju da organizuju puč kako bi postavile Gvaida za svoju marionetu i preuzele prirodne resurse Venecuele. Rusija, Kina, Kuba, Bolivija, Turska i brojne druge zemlje dale su svoju podršku Maduru kao jedinom legitimnom predsedniku Venecuele.

  U Moskvi su Gvaidov „predsednički status“ nazvali nepostojećim.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Venecuela, Kina, Rusija, izvoz, ograničenja
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga