03:04 23 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  22126
  Pratite nas

  Američka obaveštajna služba ima dokaze da Kina vrši tajna nuklearna testiranja velikih razmera na najvećem na svetu poligonu u provinciji Sinđijang, saopštio je sprecijalni predstavnik američkog predstavnika za kontrolu naoružanja Maršal Bilingsli, piše „Tajms“.

   „Treba da vidite šta oni rade 24 sata u Lobnoru“, izjavio je Maršal Bilingsli tokom video-konferencije sa predstavnicima NATO-a.

  Po njegovim rečima, satelitskim osmatranjem objekta primećeno je značajno povećanje tempa proizvodnje naoružanja, „različitih vidova raketnih sistema malog, srednjeg i velikog opsega, balističkih raketa, interkontinentalnih balističkih raketa, mobilnih raketa“.

  „Oni imaju pun arsenal raketnih sistema“, zaključio je Bilingsli.

  Prema poslednjem izveštaju Stokholmskog instituta za istraživanje problema mira, do početka ove godine Kina je povećala broj nuklearnih bojevih glava sa 290 na 320. SAD raspolaže sa arsenalom od 5.800 bojevih glava, a Rusija 6.375.

  Bilingsli je siguran da Kina namerava da se takmiči sa Rusijom i SAD po nuklearnim potencijalom.

  „Očigledno da žele da postignu neki nuklearni paritet kako sa SAD, tako i sa Rusijom, nezavisno od toga da li će taj paritet biti kvalitetan od samog početka ili, možda, samo kvantitativan“, smatra specijalni predstavnik.

  Tagovi:
  Kina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga