05:29 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 240
  Pratite nas

  Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif optužio je Ameriku za unilateralizam koji, kako je ocenio, ugrožava međunarodnu saradnju i poručio da dugogodišnji pritisci SAD nisu uspeli da „bace Irance na kolena“.

  Zarif je, u obraćanju Savetu bezbednosti UN, upozorio da bi nove restrikcije Saveta bile protivne „fundamentalnim obavezama prema iranskom narodu“, kao i da će onaj ko ih bude prekršio snositi odgovornost.

  „Svi smo u proteklim godinama videli kako zloćudni unilateralizam SAD namerno napada međunarodnu saradnju i međunarodne institucije“ rekao je Zarif.

  Zarif je upozorio da će, ukoliko Savet ponovo ustukne, to biti „generacijska smetnja za multilateralizam i vladavinu zakona“.

  Šef iranske diplomatije je rekao da nijedna sednica Saveta bezbednosti UN nije sazvana da bi se „američka Vlada ukorila ili barem ispitala mnoga kršenja koje ona čini“.

  Umesto toga, naveo je Zarif, pojedine evropske članice Saveta razmatraju dalje podrivanje Rezolucije i Saveta, istovremeno kršeći vlastite obaveze iz Iranskog nuklearnog sporazuma.

  Zarif je, u tom kontekstu, rekao da iransko poštovanje sporazuma do sada nije imalo uticaj na nadzor Međunarodne agencije za atomsku energiju i „verifikaciju iranskog miroljubivog nuklearnog programa“, odbacivši kao neosnovane tvrdnje o riziku njegovog širenja.

  „Bilo koje nove restrikcije od strane Saveta bezbednosti su protivne fundamentalnim obavezama prema iranskom narodu. Po takvom scenariju, iranske opcije...biće čvrste. A, SAD i bilo ko da im u tome pomaže — ili pristaje na nelegalno ponašanje — snosiće punu odgovornost“, poručio je Zarif.

  Zarifu je istakao da Iran želi da bude partner sa svim svojim susedima i da stvorimo snažan region koji će, kako je naveo, „sprečiti pojavu hegemonističkih težnji bilo koje sile — regionalne ili globalne“.

  Iran je pokazao želju za konstruktivnim angažmanom, rekao je Zarif, dodajući da njegova zemlja „ne zavisi od drugih kad je u pitanju bezbednost, stabilnost ili prosperitet“.

  „Naučili smo da se isključivo oslanjamo sami na sebe. Zato američki pritisci, koji traju više od 40 godina — bilo kroz demonizaciju ili rat, sankcije ili teror — uključujući i kukavičko ubistvo našeg regionalnog heroja protiv terorizma generala Kasema Sulejmanija — nisu uspeli da ‘bace Irance na kolena’ ili da utiču na funkciju donošenja odluka našeg naroda, zaključio je Zarif.
  Tagovi:
  SB UN, Amerika, Iran, Muhamed Džavad Zarif
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga