15:30 29 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1047
  Pratite nas

  Nemačka treba da sledi primer SAD i da Rusiju posmatra kao pretnju, te da samim tim troši više sredstava za odbranu, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

  „Mi Rusiju posmatramo kao ozbiljnu pretnju. Izdvajanje jedan odsto sredstava iz BDP-a za odbranu, kako to radi Nemačka, govori o tome da ona ne može u potpunosti da se odnosi prema Rusiji kao prema ozbiljnoj pretnji, onako kako to čine SAD“, rekao je Majk Pompeo za televizijski kanal C-SPAN.

  On je dodao da Nemačka treba da ispunjava obaveze koje je preuzela na sebe kada je reč o planu troškova za odbranu. Zemlje NATO-a su se 2014. godine dogovorile da za odbranu izdvajaju dva odsto BDP-a godišnje.

  Predsednik SAD je jasno dao do znanja da to nije ona odlučnost koju bi kod Nemačke trebalo da vidi predsednik Rusije Vladimir Putin“, dodao je Pompeo.

  Američki državni sekretar je podsetio da su SAD protiv projekta izgradnje gasovoda „Severni tok 2“, pošto će ta „duboka energetska veza“ dati ruskom predsedniku „mogućnost da nanosi štetu  Nemačkoj ili da joj preti takvom štetom“.

  Nemačka kancelarka Angela Merkel je, obraćajući se u sredu poslanicima Bundestaga, istakla da najavljene američke sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ nisu u skladu s pravnom regulativom Berlina. „Smatramo da je taj projekat neophodno završiti i u tom ključu ćemo raditi“, rekla je Merkelova.

  Tagovi:
  Severni tok 2, Nemačka, Majk Pompeo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga