18:49 19 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Piše
  28814
  Pratite nas

  Predsednik Venecuele, Nikolas Maduro, uverava naciju da počinje nova era dijaloga sa Evropskom Unijom nakon što je odlučio da povuče svoju odluku o izbacivanju ambasadorke EU iz zemlje.

  „Iz telefonskog razgovora sa visokim predstavnikom Žozefom Boreljom proizašla je inicijativa da krenemo putem diplomatskog i političkog dijaloga sa Evropskom Unijom. Dobili smo predlog da se suspenduje izbacivanje ambasadorke EU u Karakasu. Učinilo mi se da je dobra ideja, kako kaže Džon Lenon, da dam šansu dijalogu, diplomatiji, razgovoru i novom razumevanju sa EU.“

  ​Maduro dodaje: „Čini mi se da je u ovom trenutku to najbolje rešenje, najpametnije i najadekvatnije i koje odgovara onome što mi tražimo - da svet sasluša Venecuelu.” 

  Nekoliko sati ranije ministar inostranih poslova Venecuele, Horhe Areasa, izjavio je da je odluka o nastavku dijaloga sa EU doneta posle dugog razgovora sa Žozepom Boreljom.  

  ​Nikolas Maduro je 29. juna rešio da proglasi ambasadorku EU u Karakasu Izabel Brilante Pedrosu personom non grata pošto je Brisel proširio sankcije protiv Venecuele na još 11 lica koja, po mišljenju Zapada, podrivaju demokratiju u Venecueli. Brisel je sankcije protiv ove karipske zemlje uveo krajem 2017. godine i one obuhvataju embargo na izvoz oružja, zabranu putovanja i blokiranje finansijskih sredstava čitavog niza venecuelanskih zvaničnika.

  Madurova odluka došla je u isto vreme kad i odluka Visokog suda Engleske koji je 2. juna doneo rešenje da Venecueli ne vrati 31 tonu zlata koju Karakas čuva u Banci Engleske. Sudija Najdžel Tir izrazio je sumnju u autoritet Madura i izjavio da je za Britaniju prelazni predsednik Venecuele Huan Gvajdo, prema tome, Maduro nema pravo da prodaje venecuelansko zlato. Centralna Banka Venecuele nazvala je ovu odluku apsurdnom i izjavila je da će podneti žalbu kako bi se spor rešio u Vrhovnom sudu. 

  ​Karakas je u maju 2020. od Londona tražio pristup svom zlatu u vrednosti od milijardu dolara kako bi uz kontrolu UNDP Ujedinjenih Nacija kupila lekove i hranu. U jeku krize zbog Kovida 19 zemlja zbog sankcija nije u stanju da uveze lekove ni potrebnu medicinsku opremu.

  Brisel je u utorak upozorio Madura da će u slučaju opozivanja ambasadora odgovoriti istom merom i da će Venecuela posle takve odluke ostati u “međunarodnoj izolaciji”. Opomenu je Maduro dobro razumeo, pa je zato i doneo nepopularnu odluku da ostavi na položaju ambasadora EU.

  Venecuela se godinama nalazi u krizi izazvanoj s jedne strane sankcijama, s druge strane nizom pogrešnih ekonomskih mera. Prekidanje svih veza sa Zapadom u ovom trenutku za Venecuelu bi predstavljalo ekonomsko ubistvo.

  Prema podacima svetske banke Venecuela je treća najteža zemlja za poslovanje na svetu. Gora siTuacija je samo u Eritreji i Somaliji. Ipak, najveći inostrani investitori u Venecueli su upravo zemlje Evrope. Na prvom mestu Holandija (čije kolonije u Karibima su venecuelanski najbliži susedi) a zatim i Španija. Repsol, španska naftna kompanija, jedina je koja i dalje radi u Venecueli, uprkos američkim sankcijama koje joj to zabranjuju i neprestanim pretnjama SAD. Španija je našla takozvanu „rupu u zakonu” - navodno, ovim putem, Venecuela naftom vraća Španiji državni dug. 

  Prekidati takve veze, u trenutku kada je čak je i ruski Rosnjeft bio prinuđen da napusti Venecuelu zbog jer mu je  Amerika uvela sankcije zbog pomoći koju pruža režimu Madura, nije ni malo mudro. Maduro to odlično zna.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Nikolas Maduro
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga