12:56 12 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 251
  Pratite nas

  SAD su od septembra 2019. godine do marta 2020. godine smanjile broj raspoređenih nosača strateškog nuklearnog oružja za 10 morskih raketa i tri bombardera, sledi iz podataka američkog Stejt departmenta.

  Prema informacijama objavljenim u ponedeljak na sajtu Stejt departmenta, 1. marta ove godine u Americi je bilo razmešteno 398 međukontinentalnih balističkih raketa Minutmen-3, 210 morskih balističkih raketa Trident-2 i 47 teških bombardera B-2A i B-52H.

  Imajući u vidu stanje od 1. septembra prošle godine, SAD su rasporedile 398 Minutmen-3, 220 Trident-2 i 50 B-2A i B-52H. Na taj način, za pola godine je broj razmeštenih nosača američkog strateškog nuklearnog oružja smanjen za 10 Trident-2 i tri B-52H.

  Rusija i SAD sprovode uzajamni monitoring nuklearnih arsenala u okviru Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3), koji je stupio na snagu 2011. godine.

  START-3 su 2010. godine potpisali Barak Obama i Dmitrij Medvedev, Amerika i Rusija su se obavezale da ne mogu imati više od 1.550 nuklearnih bojevih glava, a da ukupan broj interkontinentalnih balističkih raketa, balističkih raketa na podmornicama i strateškim bombarderima-nosačima raketa ne bude veći od 700.

  Pomenuti Sporazum između Rusije i SAD i dalje je jedini važeći sporazum o ograničavanju nuklearnog naoružanja Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Iako još nisu izneli konačan stav po pitanju produžetka tog sporazuma, američki zvaničnici su izjavljivali da bi sporazum sa Rusijom trebalo da uključi i drugo oružje, kao i sredstva za isporuku koja se razvijaju u Rusiji. Osim toga, američki predsednik Donald Tramp je već nekoliko puta izjavio da u taj sporazum treba uključiti i Kinu, čemu se vlasti u Pekingu kategorički protive.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja, smanjenje, nuklearno oružje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga