21:32 24 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  37712
  Pratite nas

  Nedavni zemljotres na severozapadu SAD-a bio je toliko jak da je popularna plaža uz jezero Stenli skoro potpuno potopljena, a posledice se još pojavljuju. Zbog toga se geolozi pitaju da li se sprema erupcija supervulkana Jelouston.

  Čini se da severozapadna američka država Ajdaho nije prestala da se trese otkad je zemljotres jačine 6,5 stepeni prošao kroz planinski lanac Sovtut, severoistočno od Boizija, 31. marta. To je bio najjači zemljotres koji je pogodio Ajdaho, prema pisanju lista „Ajdaho stejstmen“, nakon onog na planini Bora Pik 1983. godine, koji je bio jačine 6,9 stepeni.

  Niz zemljotresa u Ajdahu

  Od ovog poslednjeg, područje je doživelo niz potresa, od kojih su neki bili jačine čak 4,8 stepeni po Rihterovoj skali. Posledice su bile toliko snažne da je popularna plaža uz jezero Stenli u Nacionalnom rekreacionom području Sovtut potonula u vodu.

  „Najverovatniji uzrok ’nestanka‘ ulazne delte je kombinacija prelaska gasova u tečno stanje i sabijanja zasićenih sedimenata, kao i moguće klizanje i kasnije širenje delte prema dubljem delu jezera“, izjavio je direktor i državni geolog iz geološkog zavoda Ajdaho Klaudio Berti ranije, a potresi se nastavljaju i ponovo podstiču interes seizmologa za region.

  Geolozi su trenutno u potrazi za tragovima šta je tačno uzrokovalo zemljotres u inače mirnom području - 16 milja severno od zone deformacije Sovtuta, ispituju 64 kilometara dugu liniju površinskih deformiteta, otkrivenu pre skoro deceniju, za koju se veruje da je seizmički neaktivna.

  Zemljotres
  © AFP 2020 / NICOLAS ASFOURI
  Zemljotres u Ajdahu bio je jačine 6,5 stepeni Rihterove skale

  Dok neki naučnici sumnjaju da je zona deformiteta Sovtut zapravo duža nego što se pretpostavljalo, prema magazinu „Popular mekaniks“, drugi sumnjaju da deformiteti u potpunosti iskorišćavaju otvore u zemljinoj kori i polako napreduju prema severu.

  ​Jedna teorija sugeriše da se energija iz zone deformiteta Sovtut prenela na obližnju nepoznatu zonu deformiteta, nastavljajući nedavni niz zemljotresa. Teorija ima naučne podloge, jer prema radu iz 2009. godine u časopisu „Nejčer“, zemljotresi koji se javljaju daleko od granica tektonske ploče mogu zapravo biti trajni udari od većih potresa iz daleke prošlosti.

  Erupcija Jeloustouna za 100.000 godina

  Upuštajući se u nove misije za prikupljanje potpunih seizmičkih podataka i analizu lokalnih uzoraka tla, istraživači su spremni da koriste LIDAR, vrhunsku tehnologiju za procenu udaljenosti osvetljavanjem meta laserskim svetlom i merenjem refleksije senzorom za traženje znakova kretanja u oblasti.

  Iako je Ajdaho još uvek u potresima, a država se pokazala punom površinskih deformiteta, to ne znači da će se Jeloustoun uskoro suočiti sa novom vulkanskom erupcijom. Poslednja erupcija supervulkana Jelouston bila je pre 70.000 godina, prema američkom Geološkom zavodu, a od tada je registrovano neverovatnih 10.000 potresa jačine 6 stepeni ili više u zapadnom delu zemlje, što je naznaka da se erupcija supervulkana neće dogoditi u naše vreme.

  Prema američkom Geološkom zavodu, Jeloustoun je imao tri erupcije: pre 2,08, 1,3 i 0,631 miliona godina, prosečno oko 725.000 godina između velikih tokova lave. Prema tome, ostaje još oko 100.000 godina, piše na veb sajtu Geološkog zavoda.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  vulkan, supervulkan, Ajdaho, zemljotresi, zemljotres
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga