09:26 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1138
  Pratite nas

  Savet bezbednosti UN nije usvojio drugu rusku verziju rezolucije o proširivanju prekogranične pomoći Siriji preko jednog kontrolnog punkta na granici sa Turskom, izjavio je stalni predstavnik Nemačke pri UN Kristof Hojsgen kao predsedavajući Saveta bezbednosti u julu.

  „Četiri glasa za, sedam protiv, četiri uzdržana. Nacrt rezolucije nije usvojen, jer nije dobio dovoljan broj glasova“, rekao je on.

  Dokument su podržali Rusija, Kina, Vijetnam i Južna Afrika. Indonezija, Niger, San Vinsent i Grenadini i Tunis bili su uzdržani. Protiv su glasali Velika Britanija, SAD, Francuska, Belgija, Nemačka, Dominikanska Republika i Estonija. Savet bezbednosti je 9. jula odlučivao o prvoj verziji ruske rezolucije, koja takođe nije dobila potreban broj glasova.

  Ranije je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski izjavio da će ažurirani ruski dokument „omogućiti isporuku pomoći preko granice do sirijskog Idliba preko kontrolnog punkta Bab el Hava (na granici sa Turskom) tokom jedne godine“.

  Poljanski je istakao da se upravo kroz ovaj prelaz 85 odsto pomoći isporučuje regionu, a oblik isporuke preostalog dela može se promeniti, pošto je zona deeskalacije u poslednje vreme smanjena za 30 odsto.

  Moskva objašnjava potrebu za postepenim smanjivanjem mehanizma promenjenom situacijom na terenu. Sve više područja u Siriji vraća se pod kontrolu vlade, pa se pomoć može isporučivati unutar zemlje u koordinaciji sa Damaskom, kako to predviđa međunarodno humanitarno pravo.

   

  Tagovi:
  Humanitarna pomoć, Savet bezbednosti UN, rezolucija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga