09:10 24 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 145
  Pratite nas

  Azerbejdžanski vojnici granatirali su jermensko uporište, situacija na granici je i dalje napeta, saopštila je za Sputnjik pres-služba azerbejdžanskog Ministarstva odbrane.

  „Naše jedinice su uz pomoć precizne vatre u noćnim borbama koristeći artiljeriju, minobacače, i tenkove uništile uporište, artiljerijsko oruđe, vozila i živu silu protivnika“, precizirao je sagovornik agencije.

  On je rekao da je u borbi poginuo stariji poručnik Mahmudov Rašad Rašid Oglu.

  „Trenutno su operativni uslovi pod kontrolom naših trupa, protiv neprijatelja se preduzimaju odlučne mere. Neprijateljska snaga krije informacije o gubicima“, dodalo je Ministarstvo.

  Jerevan je ranije saopštio da je Azerbejdžan nastavio granatiranje jermenskih položaja u ponedeljak ujutru. Jermenski ministar odbrane naložio je ličnom osoblju da bude suzdržano.

  Ministarstvo odbrane Azerbejdžana izvestilo je u nedelju o borbama na granici sa Jermenijom, istakavši da ima gubitaka na obe strane.

  Sukob između Azerbejdžana i Jermenije

  Sukob između Azerbejdžana i Jermenije je počeo u februaru 1988. godine, kada je autonomna oblast Nagorno-Karabah (NKAO) objavio o izlasku iz Azerbejdžanske SSR. U septembru 1991. godine u centru ove oblasti u Stepankerteu objavljeno je o uspostavljanju Nagorno-Karabahske Republike (NKR).

  Vlasti Azerbejdžana su tokom kasnijeg vojnog sukoba izgubile kontrolu nad Nagorno-Karabahom.

  Tagovi:
  granica, granatiranje, Jermenija, Azerbejdžan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga