07:44 03 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1310
  Pratite nas

  Američka savezna vlada izvršila je smrtnu kaznu, prvu posle gotovo dve decenije, ubrizgavši smrtonosnu injekciju čoveku koji je osuđen za ubistvo porodice iz Arkanzasa 1996. godine.

  Pogubljenje Deniela Levisa Lija usledilo je posle niza žalbi rođaka žrtava i nekoliko odlaganja.

  Li star 47 godina rekao je da je nevin uoči pogubljenja u saveznom zatvoru u Tera Haut u Indijani, prenosi RTS.

  „Nisam to uradio“, rekao je Li i dodao da je u životu napravio „mnogo grešaka“, ali da nije ubica.

  Njegove poslednje reči bile su: „Ubijate nedužnog čoveka.“

  Odluka da se ide na prvo izvršenje smrtne kazne od 2003. godine i još dva koja su zakazana takođe za ovu nedelju privuklo je pažnju grupa za građanska prava koje su pokušali da to zaustave pozivajući se, između ostalog, na zabrinutosti zbog pandemije virusa korona.

  Pandemija je do sada usmrtila više od 135.000 ljudi u Sjedinjenim Državama uključujući i zatvorenike u zatvorima širom zemlje.

  Jedna od Lijevih advokata, Rut Friedman, rekla je da je „sramotno što je vlada smatrala prikladnim da izvrši ovo pogubljenje tokom pandemije.“

  Kritičari tvrde da vlada nepotrebno ubrzava odluku o izvršenjima kako bi prikupila političke poene.

  Generalni državni tužilac Viliam Bar rekao je da Ministarstvo pravde ima obavezu da izvrši kazne koje su izrekli sudovi, uključujući i smrtnu kaznu.

  Ali rođaci onih koje je Li ubio 1996. usprotivili su se toj ideji i tvrde da je Li zaslužio život u zatvoru. Želeli su da budu prisutni kako bi se usprotivili donetoj odluci.

  „Želeli smo da budemo tamo i kažemo: ‘To se ne radi u naše ime, mi to ne želimo’, „ rekla je rođaka ubijene porodice Monika Veijlet.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  smrtna kazna
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga