12:38 04 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 2396
  Pratite nas

  Rusija je prva u svetu testirala elektro-motor napravljen na osnovu tehnologije visokotemperaturne superprovodljivosti (VTSP) koji se u potpunosti napaja preko akumulatora, saopštio je Fond za napredna istraživanja.

  „U okviru zajedničkog projekta Fonda za napredna istraživanja i kompanije ‘SuperOks’, prvi put su u svetu izvedeni laboratorijski testovi elemenata vazduhoplovnog integrisanog elektroenergetskog sistema na osnovu jedinstvene visokotemperaturne superprovodljive platforme, koja se sastoji od punjivog akumulatora, visokotemperaturnog superprovodljivog kabla, uređaja za ograničavanje struje VTSP i elektro-motora VTSP“, saopštila je pres služba.

  Fond je objasnio da se tokom testiranja napajanje motora vršilo samo preko specijalno razvijenih akumulatora velike snage.

  Testiranje je sprovedeno u uslovima simuliranja poletanja i sletanja, napunjenosti akumulatora i pražnjenja tokom leta, kao i vanrednih uslova.

  Kako se precizira, projekat se realizuje za stvaranje potpuno električnih aviona i helikoptera koji se od postojećih modela aviona razlikuju naprednijim operativnim karakteristikama.

  Tagovi:
  Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga