08:19 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  21912
  Pratite nas

  U slučaju da oružane snage Egipta uđu u Libiju situacija na vojnom planu će se brzo promeniti, rekao je egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi tokom susreta sa predstavnicima libijskih plemena.

  „Ako se Egipat umeša u krizu u Libiji, on će brzo i dolučno promeniti situaciju na vojnom planu. Egipatska vojska jedna je od najjačih u regionu i Africi“, rekao je Al-Sisi.

  Egipatski predsednik je rekao da njegova zemlja neće sedeti skrštenih ruku i dozvoliti destabilizaciju u istočnom delu Libije.

  Ući ćemo u Libiju na vaš zahtev i otići odatle kad vi kažete“, dodao je on.

  Do susreta je došlo u okviru konferencije „Egipat i Libija:jedan narod i jedna sudbina“.

  Zamenik predsednika Vrhovnog saveta šeika i starešina libijskih plemena rekao je ranije da savet podržava poziv libijskog parlamenta da se oružane snage Egipta umešaju u libijsku krizu.

  Parlament koji ima vlast na istoku Libije je pre dva dana dao dozvolu egipatskoj vojsci da se umeša u libijski sukob. U saopštenju se navodi da egipatska vojska ima pravo da se umeša da bi zaštitila bezbednost i Libije i Egipta ukoliko smatraju da postoji direktna pretnja.

  Egipatski predsednik je krajem juna izjavio da je njegova zemlja spremna da pomogne libijskim plemenima u borbi protiv mešanja spolja i to tako što će ih obučavati i naoružavati.

  „Crvena linija“ je grad Sirt na 900 kilometara od granice sa Egiptom, rekao je tada Al-Sisi.
  Prošle nedelje u pograničnoj oblasti sa Libijom održane su i velike vojne vežbe u kojoj su učestvovali svi rodovi egipatske vojske.

  Sukob u Libiji

  U Libiji traje sukob između Vlade nacionalnog sporazuma Fajeza Saradža, koja kontroliše Tripoli i teritorije na zapadu zemlje, i Libijske nacionalne armije (LNA) pod komandom Halife Haftara, koja sarađuje sa parlamentom koji zaseda na istoku zemlje. Vladu nacionalnog jedinstva podržava Turska, a LNA — Egipat.

   

  Tagovi:
  vojska, mešanje, sukob, Libija, Egipat
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga