18:12 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 120
  Pratite nas

  Pacifička flota SAD izvodi druge po redu vežbe ovog meseca na kojima učestvuju nosači aviona „Nimic“ i „Ronald Regan“ i drugi brodovi koji ih prate u Južnom kineskom moru, saopštila je komanda američke Pacifičke flote.

  Na vežbama učestvuje 12.000 mornara i marinaca. Na nosačima aviona razmešteno je preko 120 aviona. U grupu nosača aviona uključene su krstarice i razarači.

  Američka flota je saopštila da je svrha manevara održavanje borbene gotovosti, kao i da ih ne treba shvatiti kao odgovor na bilo kakvu konkretnu pretnju.

  „Nimic“ i „Ronald Regan“ već drugi put zajedno ulaze u Južno kinesko more u istom mesecu. Prethodne vežbe održane su 4-5. jula, kada su u istoj oblasti manevre izvodili i brodovi kineske flote. Tada je američke nosače aviona pratio strateški bombarder B-52 „Stratofortres“.

  Kina već decenijama vodi sporove sa nekoliko zemalja u azijsko-pacifičkom regionu oko teritorijalne pripadnosti niza ostrva u Južnom kineskom moru, gde su pronađene značajne rezerve ugljovodonika. Radi se, prvenstveno, o arhipelagu Siša (Paraselska ostrva), ostrvima Nanša (Spratli) i Huanjan (greben Skarboro). U ovaj spor su u većoj ili manjoj meri uključeni Vijetnam, Bruneji, Malezija i Filipini. SAD ne priznaju suverenitet Kine nad tim ostrvima.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Južno kinesko more, nosač aviona Ronald Regan, nosač aviona Nimic
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga