02:02 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Piše
  3521
  Pratite nas

  Madridski lekari, koji su plaćeni manje nego da rade u Mekdonaldsu, izašli su na ulice kako bi od vlasti tražili bolje uslove za rad. Radi se o mladim lekarima koji posle fakulteta stažiraju od 3 do 5 godina kako bi svoju karijeru nastavili kao doktori i smatraju da im aplauz nije dovoljna nagrada.

  Posle godina nezadovoljstva, korona je definitivno iscrpla strpljenje mladih radnika španskih bolnica - dežurstva su se od 24 sata produžila na 35, plate lekara do treće godine staža su često i manje od 1.000 evra

  ​Mnogi od njih tvrde i da ispunjavaju zadatke koji ne ulaze u njihove radne obaveze. Jedan od plakata viđenih na protestu glasi: „Nismo jeftina radna snaga, mi smo profesionalci na stažu.“ 

  Protest lekara u Madridu
  © Foto : Alejandro Cuevas Vidal
  Protest lekara u Madridu

  Takođe su se mogli čuti usklici: „Ovo nije staž, ovo je eksploatacija“. Prema rečima manifestanata, njihov rad često je plaćen manje nego onih koji rade u Mekdonaldsu. Za sat vremena dobijaju šest evra, za dežurstvo - 10 po satu, a ako rade vikendom ili praznikom, sat se plaća 12 evra. Ovim protestom takođe žele da skrenu pažnju vlasti na svoju ulogu u suzbijanju pandemije koja je bila traumatična za mnoge lekare, jer im je dnevno umiralo i po 15 pacijenata.

  Protest lekara u Madridu
  © Foto : Alejandro Cuevas Vidal
  Protest lekara u Madridu

  Nekoliko udruženja mladih lekara u ovoj akciji moli narod da im se pridruži i da im ovog puta pomognu da osvoje više od aplauza koje smo u vreme krize videli, kako u Španiji, tako i kod nas. 

  ​Tokom za sada najtežih meseci za zdravstvene radnike, od marta do kraja maja, videli smo proteste lekara širom Evrope i sveta.

  Pamtimo slučaj Belgije, gde je u maju ceo zdravstveni kolektiv jedne bolnice okrenuo leđa premijeru koji im je došao u posetu.

  ​Francuski lekari i dalje su nezadovoljni i to redovno pokazuju učestalim protestima, iako je Makron prvi od svojih kolega priznao greške i najavio reforme zdravstvenog sistema. 

  Tagovi:
  koronavirus, virus korona, lekari, protesti, protest, Španija, Madrid
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga