04:27 28 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1381
  Pratite nas

  Evropski partneri pokazali su da nemaju nikakvu težinu kada je u pitanju saradnja sa Iranom u zaobilaženju američkih sankcija našoj zemlji. Oni vode pregovore samo radi pregovora, izjavio je ambasador Irana u Rusiji Kazem Džalali.

  „Evropa je pokazala da njeno mišljenje nema nikakvu težinu u poređenju sa mišljenjem Amerikanaca. Evropljani vode pregovore radi pregovora i na taj način jednostavno troše vreme drugih zemalja. Pregovore treba voditi kako bi se postigli konkretni ciljevi. Kad je Iran vodio pregovore o svom nuklearnom programu, njegov cilj je, naravno, bio da dobije određene ekonomske i političke prednosti. Ali Evropa ne može da nam ih obezbedi, jer nije samostalni akter“, rekao je ambasador.

  On je istakao da ostali partneri Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu - Rusija i Kina, ulažu napore kako bi doprineli da Sporazum ostane na snazi.

  Podsetimo, šestorka međunarodnih posrednika (Velika Britanija, Nemačka, Kina, Rusija, SAD i Francuska) i Iran potpisali su 2015. godine Zajednički sveobuhvatni plan dejstava u vezi sa iranskim nuklearnim programom. Sporazumom je predviđeno ukidanje sankcija Teheranu, u zamenu za ograničavanje iranskog nuklearnog programa. SAD su u maju 2018. godine objavile da istupaju iz Sporazuma i obnovile sankcije Iranu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  iranski nuklearni sporazum, kupovina, rusko oružje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga