14:16 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2350
  Pratite nas

  Rusija ne vidi osnova da se produži embargo na oružje Iranu, a svaki pokušaj da se embargo učini neograničenim je nelegitiman, takvi potezi Sjedinjenih Američkih Država neće biti uspešni, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

  „Savet bezbednosti UN nije uvodio embargo na oružje u punom smislu te reči protiv Irana. Savet bezbednosti uveo je dozvoljeni režim za isporuku određene vrste oružja u Iran. Ovaj režim se primenjuje na ograničeni period i taj period ističe u oktobru, a svaki pokušaj da se iskoristi trenutna situacija kako bi se ovaj režim proširio, pa čak i uveo embargo na oružje na neodređeno vreme, nema nikakvih zakonskih osnova, ni političkih ni moralnih“, naglasio je Lavrov na konferenciji za mediju posle sastanka sa iranskim kolegom Džavadom Zarifom u Moskvi.

  On je podsetio da odgovarajuća odredba Rezolucije 2231 nije samo privremeno uvedena, već je uključena kao gest dobre volje Irana kao deo paketa, pri čemu je to deo koji nema nikakve veze sa iranskim nuklearnim programom.

  „Stoga je naš stav jasan: mi smo protiv takvih pokušaja. Ne vidimo nikakve osnove da ti pokušaji budu uspešni“, dodao je ministar.

  Ranije su Sjedinjene Američke Države predložile Savetu bezbednosti UN nacrt rezolucije o produženju embarga na oružje protiv Irana, koji ističe ove jeseni.

  Iranski nuklearni program

  Lavrov je takođe rekao da Rusija namerava da uloži sve napore na očuvanju sporazuma o nuklearnom programu Teherana.

  „Detaljno smo razgovarali o različitim aspektima primene Zajedničkog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu. Ovih dana navršava se pet godina ovog važnog sporazuma. Sporazum je zaista doprineo obezbeđivanju globalne stabilnosti i bezbednosti, a mi smo jedinstveni u stavu da treba uložiti sve napore kako bi se on sačuvao“, rekao je ruski ministar.

  On je zaključio da je uveren da će samo jednaka i konstruktivna saradnja i između učesnika i u okviru IAEA pomoći u očuvanju kompromisnih sporazuma sadržanih u Rezoluciji 2231 Saveta bezbednosti UN.

  Zajednički akcioni plan

  Iran i „šestorka“ međunarodnih posrednika (Rusija, SAD, Velika Britanija, Kina, Francuska, Nemačka) postigli su 14. jula 2015. godine istorijski sporazum o rešavanju dugogodišnjeg problema iranskog nuklearnog programa. Nakon višemesečnih pregovora usvojen je Zajednički sveobuhvatni akcioni plan, čijim je ispunjavanjem Iran postigao ukidanje ekonomskih i finansijskih sankcija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, SAD i Evropske unije. Sporazumom je, između ostalog, predviđeno i da će embargo na oružje biti ukinut u roku od pet godina, a isporuka oružja biti moguća i pre, ali samo uz dozvolu Saveta bezbednosti UN.

  Sporazum u svom prvobitnom obliku nije trajao ni tri godine: Sjedinjene Američke Države najavile su u maju 2018. jednostrano povlačenje iz njega i vraćanje strogih sankcija Teheranu. Ipak, pošto su se samo Sjedinjene Američke Države formalno povukle iz sporazuma, ostali učesnici moraju se pridržavati uslova o ukidanju embarga na oružje.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  nuklearni program Irana, sankcije, sankcije Iranu, Iran
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga