17:48 01 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  4275
  Pratite nas

  Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je nacrt vojnog budžeta za narednu godinu koji predviđa, između ostalog, i pooštravanje sankcija „Severnom toku 2“ i „Turskom toku“.

  Projekt vojnog budžeta u vrednosti od 750 milijardi dolara koji su predložili Predstavničkom domu obuhvata niz aspekata: od formiranja fonda sa 3,6 milijarde dolara za borbu protiv Kine u Indijsko-pacifičkom regionu do izdvajanja jedne milijarde dolara za pomoć Pentagonu u osiguranju spremnosti za pandemiju u uslovima virusa korone.

  Što se tiče gasovoda „Severni tok 2“ i „Turskog toka“, novi nacrt predviđa pooštravanje već postojećih sankcija. Ograničenja se, između ostalog, tiču kompanija koje se bave izgradnjom cevovoda, koje pružaju usluge osiguranja ili prostor za tehničku modernizaciju brodova koji se bave izgradnjom gasovoda.

  Projekat predviđa i izdvajanje skoro 3,8 milijardo dolara za program „Evropska inicijativa obuzdavanja“.

  Zakon sadrži i predlog kojim bi se američkom predsedniku Donaldu Trampu zabranilo da smanji broj američkih vojnika u Nemačkoj i Avganistanu, a ograničava se i korišćenje sredstava iz vojnog budžeta za izgradnju zida na granici sa Meksikom.

  Drugu, senatorsku verziju budžeta, kako se očekuje, donji dom Kongresa će usvojiti do kraja nedelje.

  Predstavnički dom i Senat treba da usaglase svoje verzije vojnog budžeta pre nego što ga pošalju predsedniku na potpis.

  Ranije je Donald Tramp pretio da će staviti veto na zakon.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga