04:53 22 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1242
  Pratite nas

  SAD su previše kasno započele sa aktivnim dejstvima u arktičkom regionu, rekao je američki državni sekretar Majk Pompeo u intervjuu za Danski radio tokom svoje posete Kopenhagenu.

  Na pitanje novinara „da li ste zakasnili na žurku na Arktiku?“, Pompeo je odgovorio: „Da, ,malo smo zakasnili. Ali nema veze! Ja sam i ranije kasnio na žurke, pa sam se dobro zabavljao“.

  Kako je rekao, „duboko je ubeđen da im njihove zapadne vrednosti daju osnovnu ideju o tome da mogu biti transparentni i otvoreni, da mogu izgraditi čvrstu ekonomiju i pritom održavati bezbednost“.

  „Mi ćemo učiniti to i na Arktiku. Učinićemo to, suprotstavivši se Rusiji kao član NATO-a. Transatlantski savez je stvaran i moćan i, uprkos tome što nismo bili tamo na samom početku, stići ćemo tamo zajedno kako bismo postigli da sve bude kako treba“, istakao je Pompeo.

  Prema njegovim rečima, Amerika je navodno bila „previše naivna“.

  „Mislim da smo svi bili malo naivni, gledajući kako interesi ne samo Rusije, nego i Kine postaju sve agresivniji. Ali ako je to izbor naših protivnika, ako su oni odlučili da se tu takmiče, mi ne možemo samo okrenuti drugi obraz“, objasnio je američki državni sekretar.

  Iz Rusije je više puta saopštavano da aktivnost NATO-a na Arktiku vodi ka napetosti i destabilizaciji situacije. Prošle godine je ruska strana izvestila da NATO aktivno povećava borbenu obuku svojih snaga u tom regionu, kao i da raste obaveštajna aktivnost.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Rusija, SAD, Arktik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga