03:18 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1660
  Pratite nas

  Životnu sredinu ugrožavaju maske koje se koriste protiv korone, upozorava japanska agencija „Kjodo“, navodeći podatke ekologa i vesti iz različitih delova sveta.

  Kako prenosi agencija, duž obale Japana se mogu videti iskorišćene maske.

  U Turskoj i evropskim državama takođe je povećan broj medicinskog otpada u prirodi. „Kjodo“ navodi podatke i ekologa iz Francuske, koji se plaše da će uskoro u moru biti više maski nego meduza.

  Porast upotrebe maski, rukavica i drugih sredstava zaštite od korone može dovesti do daljeg zagađenja okeana, piše agencija. Ako se sada ne preduzmu mere, upozoravaju ekolozi, čovečanstvo će se suočiti sa pravom katastrofom.

  „Kjodo“ se poziva i na organizaciju „Oceans Asia“, čije sedište je u Hongkongu, a koja je saopštila da se maske mogu videti ne samo duž obala mora, već ih nalaze i u ribarskim mrežama zajedno sa drugim otpadom.

  Oni upozoravaju da je potrebno sto godina da se raspadne jedna maska i pozivaju da se pređe na korišćenje maski za višekratnu upotrebu.

  Japanci, između ostalog, u Tokiju skoro svi nose maske na ulici i u prevozu. Samo danas, u prestonici Japana, otkriveno je 300 novih slučajeva virusa korone, što je rekordni pokazatelj od početka epidemije.

  Tagovi:
  zaštitna maska, Japan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga