17:29 22 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  818170
  Pratite nas

  Između Grčke i Turske došlo je do sukoba u Sredozemnom moru oko malog ostrva Megisti (na grčkom Kastelorizo), a telefonski poziv nemačke kancelarke Angele Merkel sprečio je rat bukvalno u poslednjem minutu, piše nemački list „Bild“.

  List navodi da su razlog sukoba probna bušenja u potrazi za naftom i gasom koja Turska sprovodi u neposrednoj blizini grčkih ostrva i to u zoni koju Grčka smatra svojom isključivom ekonomskom zonom.

  Reč je o morskom području 200 nautičkih milja oko ovog ostrva.

  Najtiražniji nemački dnevni list saznaje i da je zbog toga u utorak predveče 18 turskih ratnih brodova bilo na putu ka ostrvu Megisti.

  „Bild“ navodi i da je Grčka svoju armiju stavila u stanje pune borbene gotovosti, ali onda se uključila nemačka kancelarka Angela Merkel.

  Prvo se telefonom čula sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, a potom i sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom. Rezultat: Turska je povukla svojih 16 ratnih brodova, ali je dva ipak ostavila u blizini ostrva, no to je ipak izazvalo olakšanje na obe strane Egejskog mora, naglasio je „Bild“.

  Berlinski „Tagesšpigel“, međutim, piše da je malo verovatno da će doći do zaokreta u sporu oko prirodnih resursa.

  List objašnjava da obe strane smatraju da su u pravu i da pritom pozivaju na različite konvencije i odredbe u okviru pomorskog prava.

  Dve države bi morale da uvide da je neophodna jasna presuda treće nezavisne strane i trebalo bi pod hitno da se obrate Međunarodnom sudu ili Međunarodnom arbitražnom sudu.

  Merkelova, EU i NATO morali bi da ubede u to svoje članove i partnere Tursku i Grčku, u suprotnom preti vojni sukob koji je sada samo odložen, strahuje komentator dnevnika „Tagesšpigel“.

  I „Frankfurter algemajne cajtung“ komentariše sukob između Grčke i Turske u istočnom delu Sredozemnog mora i takođe naglašava da je Angeli Merkel u poslednjem trenutku pošlo za rukom da Atinu i Ankaru skrene sa kursa vojne konfrontacije.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga