14:39 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  21425
  Pratite nas

  Građanima koji planiraju da letuju u Turskoj, preporučuje se da na ovaj put ne kreću bez polise zdravstvenog osiguranja koja pokriva i lečenje korone, ili potvrde RFZO, kako bi izbegli da lečenje u slučaju bolesti plaćaju iz svog džepa, kaže za Tanjug direktor „Jute“ Aleksandar Seničić.

  On podseća da su moguća dva načina lečenja o trošku države domaćina: potvrda od RFZO koja mora da se verifikuje i u Turskoj i polisa zdravstvenog osiguranja koja pokriva i troškove od virusa korona, koju izdaju tri osiguravajuće kuće u Srbiji: Dunav osiguranje, DDOR, Unika.

  Bez tog osiguranja, u slučaju da se zarazi kovidom, sâm turista će iz svog džepa morati da plati lečenje.

  Seničić ukazuje i da ako se neko zarazi i ima simptome koji ne zahtevaju bolničko lečenje, boraviće 14 dana u izolaciji u izdvojenom delu hotela, gde je i inače uplaćen aranžman.

  Prazno letovalište u Turskoj
  © Sputnik / Valery Melnikov
  Građanima koji planiraju da letuju u Turskoj preporučuje se da na ovaj put ne kreću bez polise zdravstvenog osiguranja koja pokriva i lečenje korone

  Ukoliko bude neophodno bolničko lečenje i u tom slučaju će troškove pokriti osiguravajuća kuća, ukoliko putnik ima polisu.

  „Upravo zbog toga je važno da putnici uvek pre puta uplate osiguranje u jednoj od tri osiguravajuće kuće koje u svojoj polisi imaju uključene troškove lečenja od virusa korona, ili potvrdu od RFZO“, kaže sagovornik Tanjuga.

  Mediji su danas preneli da su vlasti u Turskoj donele odluku da ubuduće ne snose troškove lečenja državljana Srbije obolelih od virusa korona, što znači da svako ko nema uplaćeno socijalno zdravstveno osiguranje, sâm snosi troškove obaveznog karantina i lečenja u bolnici.

  Tu odluku donela je u sredu vlada u Ankari.

  „Prvobitnu odluku, donetu krajem prošlog meseca, da ćemo sve koji dođu lečiti besplatno ako se razbole, doneli smo da bismo privukli turiste“, saopštila je vlada u Ankari.

  Što se tiče letovanja u Egiptu, Seničić kaže da tamo država snosi sve troškove lečenja ako to bude neophodno, ali da agencije insistiraju na tome da putnici imaju polise, što je najsigurniji i najjeftiniji način, budući da one pokrivaju i druge bolesti, ne samo kovid 19.

  Tagovi:
  kovid 19, zdravstveno osiguranje, letovanje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga