04:35 28 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 628
  Pratite nas

  Američka svemirska komanda optužila je Rusiju da je u julu sprovela testiranje protivsatelitskog oružja, navodi se u zvaničnoj izjavi komande.

  „Svemirska komanda Sjedinjenih Američkih Država ima dokaze da je Rusija sprovela nerazorna ispitivanja svemirskog protivsatelitskog oružja“, navodi se u saopštenju.

  Prema američkim podacima, 15. jula se od satelita „Kosmos 2543“ odvojio drugi objekat koji je u katalogu Američke svemirske komande označen pod brojem 45915.

  Na specijalizovanom sajtu space-track.org američkog ratnog vazduhoplovstva na kojem se objavljuju otvorene informacije, objektu 45915 posvećuje se posebna pažnja. Informacija da 18. eskadrila svemirske kontrole američkog ratnog vazduhoplovstva prati objekat u orbiti objavljena je na vrhu stranice. Tamo se takođe mogu dobiti podaci o njegovoj lokaciji.

  Prema navodima američke vojske, objekat je lansiran zajedno sa drugim ruskim satelitom. Napominje se da ove probe liče na situaciju iz 2017. godine i ne liče na ispitivanja satelita-inspektora.

  Optužbe i poziv Britanije na saradnju

  Optužbama se nešto kasnije pridružila i Velika Britanija.

  „Zabrinuti smo zbog načina na koji je Rusija testirala jedan od svojih satelita, lansirajući projektil sa karakteristikama oružja“, izjavio je direktor britanske svemirske uprave Harvi Smit.

  ​U saopštenju se navodi da radnje poput ove „ugrožavaju mirnu upotrebu svemira“.

  On je, takođe, pozvao Rusiju da sarađuje sa Velikom Britanijom i drugim partnerima u ime obezbeđivanja odgovornog ponašanja u svemiru.

  Ministarstvo odbrane Rusije zaista je 15. jula saopštilo o ispitivanju najnovijeg malog satelita-inspektora uz pomoć kojeg je iz neposredne blizine posmatrana druga ruska letelica. Američka vojska podseća na situaciju iz juna 2017. godine kada je Rusija lansirala satelit-platformu „Kosmos 2519“, od koga se u avgustu odvojila mala svemirska letelica. U katalogu američkog ratnog vazduhoplovstva drugi satelit je nazvan „Kosmos 2521“.

  Tagovi:
  oružje, Rusija, svemir
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga