17:46 09 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 642
  Pratite nas

  U srcu bugarske prestonice nema mesta za džamiju, izjavili su u Nacionalnom omladinskom komitetu bugarske parlamentarne partije VMRO.

  „Ovakvim reagovanjima Erdogan potvrđuje, da se Turska odriče da bude svetska država, i umesto da pokuša da sebi nađe mesto u evropskoj civilizaciji, ona će biti lider u muslimanskoj. To je jasna potvrda, da će država biti svetska, a ne religiozna – biće religiozna, a ne svetska“, izjavili su u petak u Nacionalnom omladinskom komitetu VMRO.

  Prošle nedelje je Nacionalni omladinski komitet već komentarisao odluku Turske da se organizuje prvi namaz za poslednjih deset godina u Svetoj Sofiji. Prema njihovom mišljenju, predsednik Turske koristi metode tih vremena, kada je „istočnjačka država ponižavala hrišćansku Evropu“.   

  „Kao pravoslavni hrišćani mi ne možemo da ostanemo ravnodušni prema ovoj provokaciji koja se odnosi na ceo hrišćanski svet“, izjavio je Mareški.

  U Sofiji su u petak uveče bile demonstracije protiv pretvaranja crkve Svete Sofije u džamiju. Zamenik predsednika parlamenta i lider partije „Volja“, Veselin Mareški, je izjavio da Bugari ne mogu da zatvore oči pred postupcima suseda.

  Tagovi:
  Bugarska, Aja Sofija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga