05:31 22 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 48
  Pratite nas

  Veliko zagađenje vazduha može dovesti do povećanja broja smrtnih slučajeva od bolesti uzrokovane virusom korona, navodi se u izveštaju Ujedinjenih nacija o uticaju pandemije na život u velikim gradovima.

  „Zagađenje vazduha i količina gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte značajno su opali. Prema dostupnim pokazateljima, loš kvalitet vazduha povezan je sa višim stopama smrtnosti od kovida 19“, konstatuje se u izveštaju UN.

  Istovremeno, organizacija je upozorila: ukoliko se ne preduzmu mere za zaštitu životne sredine u procesu ukidanja karantinskih mera, prečišćavanje vazduha biće samo privremeno dostignuće. S tim u vezi, generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je „na pridržavanje zelene politike u inkluzivnom oporavku ekonomije“.

  „U mnogim gradovima napravljene su nove biciklističke staze i pešačke zone, što poboljšava bezbednost kretanja i kvalitet vazduha“, rekao je Gutereš.

  „Finansijski podsticaji vlada mogu nam pomoći na putu ka ostvarenju ciljeva održivog razvoja ako budu usredsređeni na ekološku transformaciju i stvaranje novih radnih mesta“, zaključio je generalni sekretar UN.

  U izveštaju se takođe navodi da se oko 90 odsto registrovanih slučajeva infekcije virusom korona dešava u velikim gradovima.

  „Gradska područja postala su epicentar pandemije. Procenjuje se da veliki gradovi čine 90 odsto svih slučajeva“, ističe organizacija.

  Pri tome, to nije nužno povezano sa velikom gustinom stanovništva.

  ​„Veliki gradovi su ranjivi zbog njihove organizacije, karakteristika životnih uslova, rada i kretanja njihovih stanovnika“, naglašava se u izveštaju.

  „Potrebno je da se osigura da u svim fazama odgovor na izazove pandemije uključuje rešavanje nejednakosti. Moramo kao prioritet postaviti zaštitu najugroženijih stanovnika naših gradova, uključujući stvaranje skloništa i novih domova za beskućnike. To je naša šansa da svet učinimo boljim nego pre pandemije i stvorimo otpornije, inkluzivnije i zelenije gradove“, zaključio je generalni sekretar UN u svom video-obraćanju.  

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  UN, smrtnost, virus korona, kovid 19, zagađenje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga