18:29 22 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 522
  Pratite nas

  Snage iranske Revolucionarne garde započele su manevre u okviru kojih je izveden raketni napad na američki nosač aviona a upotrebljena je maketa nosača „Nimic“. Iz Amerike poručuju da je to neodgovorno i besmisleno.

  Vežbe, pod nazivom „Prorok 14“, se odigravaju u oblasti Persijskog zaliva i Ormuskog moreuza, prenela je iranska agencija Tasnim, dodajući da ih nadgleda i prvi iranski vojni satelit „Nur“.

  Američka agencija AP prenela je, pozivajući se na iranske medije, da je tokom vežbe sa helikoptera Revolucionarne garde ispaljena raketa na model američkog nosača aviona koji su Iranci dovukli u Ormuski moreuz proteklog vikenda.

  Pored rakete, na „američki nosač“ su se iskrcali iranski specijalci.

  ​Stvarni nosač aviona „Nimic“ dug je 300, a širok 75 metara, dok je iranska kopija dužine 200 i širine 50 metara.

  Na iranskoj verziji bilo je uočeno 16 modela aviona.

  Šta sve obuhvataju iranski manevri 

  Agencija Tasnim prenosi da će tokom manevara, pomorske, ali i aerokosmičke snage izvoditi i ofanzivne i odbrambene operacije, ispaljivati rakete, uključujući protivbrodske rakete velikog dometa i rakete tipa „zemlja-more“, a biće korišćene bespilotne letelice, lansirane rakete sa helikoptera.

  Jedna od vežbi biće i onemogućavanje i sprečavanje komunikacije između brodova potencijalnog neprijatelja.

  Takođe će biti angažovani sistemi zaštite od balističkih i krstarećih raketa, a vežbe će obuhvatiti i borbena dejstva u uslovima biološkog rata.

  Reakcija američke 5. flote

  U međuvremenu, predstavnica 5. flote američke vojske Rebeka Rebarih je izjavila da je takvo ponašanje Irana neodgovorno i nerazumno, iako nema uticaja na plovidbu u moreuzu.

  Kako je rekla, dok američka vojska sa svojim partnerima sprovodi odbrambene vežbe, Iran sprovodi ofanzivne, želeći da zastraši.

  „Premda se uvek pribojavamo takvih neodgovornih i nerazumnih postupaka Irana u blizini vrlo aktivnih međunarodnih plovnih puteva, ti manevri nisu naneli nikakvu štetu operacijama američke koalicije u tom regionu i nisu uticali na trgovinsku plovidbu u Ormuskom moreuzu“, rekla je ona.

  SAD su u stanju da se odbrane od bilo koje pretnje s mora, ali ne teže sukobima, zaključila je Rebarih.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  rakete, nosač aviona Nimic, vojne vežbe
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga