22:13 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 130
  Pratite nas

  Delegacije Rusije i SAD, koje su vodile trinaestočasovne pregovore u Beču o pitanjima bezbednosti u svemiru i smanjenju rizika i nesporazuma, usmerene su na nastavak dijaloga i poboljšanje kanala komunikacije, saopštio je američki Stejt department.

  Stejt department je podsetio da je u okviru dijaloga o strateškoj bezbednosti održan sastanak predstavnika ministarstava odbrane, energetike, kao i Saveta nacionalne bezbednosti (SAD) sa predstavnicima Ruske Federacije povodom razmene mišljenja o svemirskoj bezbednosti.

  „Za vreme diskusije, koja je trajala više od 13 sati, visoki američki civilni i vojni eksperti sa iskustvom u svemirskoj politici i operativnim  aktivnostima razgovarali su o širokom spektru pitanja sa ruskim kolegama na prvom dijalogu o kosmosu s Moskvom u poslednjih sedam godina“, navedeno je u saopštenju.

  Stejt department je precizirao da su tokom sastanka strane razmenile mišljenja o aktuelnim i budućim svemirskim pretnjama, politici, strategijama i doktrini, a takođe je razgovarano o budućim planovima za podršku bezbednoj, profesionalnoj i održivoj aktivnosti u svemiru.

  „Obe delegacije izrazile su interesovanje za nastavak tih diskusija i poboljšanje kanala komunikacije, naročito za poboljšanje komunikacije između dve zemlje o operativnim pitanjima vezanim za svemir, kako bi se smanjio rizik od nesporazuma, pružila pomoć u sprečavanju i reagovanju na incidente u kosmosu, a takođe i da bi se sprečila nenamerna eskalacija“, navedeno je u saopštenju.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Stejt department, svemir, Vašington, nastavak dijaloga
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga