06:56 15 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  3725
  Pratite nas

  Američki državni program potrage za NLO i dalje postoji, iako je Pentagon još 2012. godine zvanično ugasio tajnu jedinicu koja se time bavila. Sada Senat SAD traži da u roku od šest meseci budu objavljena saznanja iz tog programa.

  Potraga za NLO deo je rada Jedinice za neidentifikovane vazdušne fenomene (UAPTF), koja radi u sklopu Obaveštajne agencije Mornarice SAD, pokazuje nedavni izveštaj Komiteta Senata SAD za kontrolu obaveštajnih službi, prenosi „Lajvsajens“.

  Ta jedinica preuzela je zaduženja od druge grupe u Pentagonu, koja je radila pod oznakom tajno i zvanično je ugašena još 2012. godine, pa sada Senat traži da njeni nalazi budu objavljeni.

  Budući da je rad te jedinice u senci, Senat traži da do odobrenja budžeta za sledeću godinu ona objavi podatke o svojoj organizaciji i izveštaje o radu u javnoj formi.

  „Razumemo da pojedini obaveštajni podaci mogu biti osetljivi, ali moraju biti objavljeni kako ne bi bilo nedoslednosti u njihovoj podeli i koordinaciji između obaveštajnih službi“, navedeno je iz Senata.

  Pentagon
  © Sputnik / David B. Gleason
  Pojedini visoki zvaničnici Pentagona trvde da ne tragaju za vanzemaljcima, već istražuju da li su oni pretnja

  Iako nova jedinica nije označena kao tajna, rezultati njenog rada jesu. Razlog za to možda je i ono što je Ministarstvu odbrane SAD posvedočio jedan od konsultanata iz te organizacije.

  On je naveo da su „nađeni dokazi postojanja vanzemaljskih vozila koja nisu napravljena na Zemlji“, preneli su američki mediji, dodajući da takve dokaze još niko javno nije objavio.

  Nezvanični izvori iz Pentagona tvrde da cilj ovakvih jedinica nije da nađu inteligentan vanzemaljski život, već da utvrde da li NLO predstavljaju opasnost za nacionalnu bezbednost.

  Sjedinjene Američke Države imaju dugu istoriju državnih programa koji su se bavili pitanjem NLO. Od „Projekta plava knjiga“ i Nacionalnog istražnog komiteta za vazdušne fenomene, koji je istraživao NLO od pedesetih do osamdesetih godina 20. veka, do tajnog programa Napredne identifikacije pretnje iz vazdušnog prostora, koji je startovao 2007. i zvanično ugašen 2012. godine, a čiji je rad nasledila UAPTF.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  vanzemaljci, Pentagon
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga