16:12 06 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  4837
  Pratite nas

  Američki Stejt department podneo je u sredu izveštaj Kongresu, u kojem kritikuje Rusiju, Poljsku i brojne zemlje Srednje i Istočne Evrope zbog neispunjavanja obaveza naknade ili povraćaja svojine, konfiskovane tokom nacističke okupacije za vreme Drugog svetskog rata i Holokausta, saopštio je „Asošiejted pres“.

  U dokumentu se analiziraju postupci koje su preduzele zemlje po tom pitanju. Prema izveštaju, takva imovina uključuje i „onu koja je naknadno nacionalizovana u doba komunizma“.

  Razmatra se ukupno 46 država koje su učestvovale u potpisivanju završnog dokumenta Međunarodne konferencije o imovini žrtava Holokausta 2009. godine u Pragu, nazvane „Terezinska deklaracija“.

  Najviše kritika na račun Poljske

  Kako ističe agencija, kritike su najviše upućene Poljskoj, čije vlasti, prema mišljenju Stejt departmenta, nisu ispunile zahteve za povraćaj i naknadu imovine. Prema podacima Amerike, od 5,5 hiljada zahteva za povraćaj imovine – polovina je bila odbijena. Pored toga, kako se tvrdi u dokumentu, u zemlji nije bila formirana široka zakonodavna baza za postupanje sa takvim slučajevima.

  SAD zamerile i balkanskim zemljama i Rusiji

  Američki spoljnopolitički resor takođe je ostao nezadovoljan politikom vlasti Ukrajine, Belorusije, a takođe i Bosne i Hercegovine.

  Pored toga, Stejt department imao je i neke zamerke upućene Hrvatskoj, Letoniji i Rusiji.

  „Rusija je učinila malo da sprovede istraživanje o poreklu, vrati vlasnicima ili isplati naknadu za umetničke predmete, koji su vraćeni na kraju Drugog svetskog rata nakon što su ih nacisti zaplenili“, ističe se u izveštaju.

  „Terezinska deklaracija“ usvojena je na teritoriji nekadašnjeg koncentracionog logora u gradu Terezinu. U skladu sa deklaracijom, planirano je da se žrtvama Holokausta vrate pokretna i nepokretna imovina, aktive osiguranja, kulturne vrednosti i umetnički predmeti. Ona nije obavezna i predstavlja međunarodni akt, kojim se rukovode vlade brojnih zemalja.

  Tagovi:
  obeštećenje, Poljska, Stejt department, Holokaust
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga