11:13 06 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 73
  Pratite nas

  Nekoliko stručnjaka iz različitih oblasti ocenilo je da kanadsko-američka granica neće biti ponovo otvorena ove godine, preneo je kanadski javni servis Si-Bi-Si njuz.

  Kanadsko-američka kopnena granica koja je nekada bila širom otvorena sada je zbog pandemije virusa korona zatvorena za sva nebitna putovanja, a to utiče na život mnogih ljudi sa obe strane, navodi Si-Bi-Si njuz.

  Savezna vlada je prošlog meseca objavila da će kanadsko-američka kopnena granica, koja je 21. marta zatvorena za saobraćaj koji nije od važnosti, ostati zatvorena bar do 21. avgusta.

  Kanađani i dalje mogu da lete u SAD , ali to pravilo nije recipročno – Kanada zabranjuje američkim posetiocima da ulaze bilo kakvom vrstom prevoza.

  Kanada i SAD preispituju sporazum o zatvaranju granica svakih 30 dana, prenosi Tanjug.

  Nekoliko stručnjaka iz različitih oblasti reklio je za Si-Bi-Si da predviđaju da se granica neće ponovo otvoriti do sledeće godine.

  Glavni razlog je, kako navode, to što se slučajevi virusa korona i dalje povećavaju u nekoliko američkih država.

  „Izgleda da SAD ne ide ništa bolje. Zapravo nema razloga zašto bi kanadska vlada, u ovom trenutku, želela da otvori granicu i podvrgne Kanađane povećanom broju infekcija kovidom“, rekao je američki advokat za imigraciju Len Sanders, čija kancelarija se nalazi blizu kanadske granice.

  Lender predviđa moguće ponovno otvaranje granice sredinom ili čak krajem 2021. ako u tom trenutku virus bude pod kontrolom.

  Mnogi Kanađani su takođe jasno stavili do znanja da žele da granica za sada ostane zatvorena.

  Kada je „Leger marketing“ prošlog meseca anketirao 1.500 Kanađana sa pitanjem da li smatraju da bi kanadsko-američka granica trebalo da se ponovo otvori krajem jula, 86 odsto ispitanika reklo je da se protivi toj ideji.

  Početkom jula, 29 članova američkog Kongresa poslalo je zajedničko pismo američkom Ministarstvu unutrašnjih poslova i kanadskoj vladi. U njemu su tražili da obe zemlje počnu da rade na faznom ponovnom otvaranju granice.

  Jedan član Kongresa pismo je objavio na Tviteru, nakon čega je bio zasut komentarima Kanađana koji zahtevaju da granica ostane zatvorena, dok su neki su čak predložili Kanadi da izgradi zid, navodi Si-Bi-Si.

  Kanadska vlada je nedavno popustila ograničenja putovanja kako bi Amerikancima omogućila posetu užoj porodici u Kanadi, uključujući izdržavanu decu, supružnike i partnere u vanbračnoj vezi.

  Amerikancima je dozvoljeno da se voze kroz Kanadu na Aljasku iz bitnih razloga, kao što su posao ili povratak kući.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  pandemija, granice, Kanada, Amerika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga