22:22 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 342
  Pratite nas

  Američki grad Portland poprište je sve više krvavih obračuna. Broj pucnjava udvostručen je u odnosu na prošlu godinu, dok je zabeležen najveći broj ubistava u poslednjih 30 godina.

  Samo u julu u Portlandu dogodilo se 15 ubistava, što je dve trećine od ukupnog broja ubistava od početka godine, kojih je bilo 24, prenosi RT.

  U julu je bilo ukupno 63 pucnjave, duplo više nego u istom mesecu prošle godine, kada ih je zabeleženo 28.

  Šef policije Čak Louel izrazio je bojazan da je ovakav skok vatrenih obračuna posledica smanjenja policijskih resursa, pa sada policajci koji patroliraju gradom, moraju da pomažu inspektorima kod istraga.

  Porast kriminala koincidirao je sa smanjenjem budžeta za policiju u tom gradu, koji je srezan za 15 miliona dolara. Zbog smanjenja troškova, ukinute su jedinice koje su patrolirale školama i javnim prevozom, a smanjene su i one koje su istraživale oružano nasilje, što je, prema rečima šefa policije, posebno pogodovalo eksploziji vatrenih obračuna.

  U Portlandu se i već dva meseca održavaju antirasističke demonstracije. Posebno su postale nasilne kada su federalne snage raspoređene da čuvaju federalni sud. Prema dogovoru države Oregon i savezne vlasti, federalne jedinice treba da se povuku i da ih zameni policija te države, što će dodatno stvoriti pritisak na portlandsku policiju.

  Tagovi:
  ubistva, Portland
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga