17:03 15 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1027
  Pratite nas

  Saudijska Arabija uz pomoć dve kineske kompanije gradi na severozapadu zemlje preduzeće predviđeno za proizvodnju takozvanog žutog kolača – koncentrata koji se dobija u procesu obrade rude uranijuma, prenosi „Vol strit džurnal“.

  Prema pisanju lista, izgradnja preduzeća zabrinjava Ameriku i njene saveznike, koji sumnjaju da Rijad ostavlja na snazi mogućnost pravljenja nuklearnog oružja. Preduzeće se gradi u pustinji u oblasti grada El Uli.

  Američki list je tražio komentar od Ministarstva energetike Saudijske Arabije, koje je „kategorički negiralo“ informacije o izgradnji preduzeća za dobijanje koncentrata uranijuma.

  Iz Ministarstva su istakli da je iskopavanje minerala, uključujući uran, ključni deo strategije diversifikacije ekonomije kraljevstva. Takođe su potvrdili da su sa Kinezima sklopili ugovor o iskopavanju rudnih bogatstava u nizu regiona.

  Ministar energetike Saudijske Arabije princ Abdel Aziz bin Salman u septembru prošle godine saopštio je u budućnosti planiraju da eksploatišu i obogaćuju uranijum za svoj program nuklearne energetike. On je ukazao da zemlja planira da počne sa dva nuklearna reaktora za istraživanje.

  Žuti kolač (eng. yellowcake) je samleveni uranijum oksid pripremljen za obogaćivanje i dalje korišćenje u nuklearnom reaktoru.

  Pročitajte još:

   

   

   

  Tagovi:
  nuklearni reaktor, nuklearno oružje, uranijum
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga