21:59 15 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 246
  Pratite nas

  Operacije protiv organizovanog kriminala u Kolumbiji u julu i avgustu se zahuktavaju. Mnogi karteli u toj zemlji su rezultat rata koji je započeo još 1964. godine. U džunglama se i dalje nalaze ogromna skladišta ilegalnog oružja, prenosi MKRU.

  Kolumbijski mediji pišu da pasivna faza građanskog rata u Kolumbiji može prerasti u aktivnije oružane sukobe.

  Krajem jula je saopšteno da je kriminalna grupa „Los Kaparos“ napala naselje La Kabanja u kolumbijskoj Kordobi. Kriminalci su upadali redom u svaku kuću, pljačkali i prisilno isterivali vlasnike, preteći oružjem. Kuće je napustilo na stotine Kolumbijaca. Ubijena su tri čoveka iz jedne porodice.

  Ranije su razbojnici na ulici delili letke kojima su upozoravali na napad.

  U kolumbijskom departmanu Čoko u toku je operacija likvidacije članova Oslobodilačke nacionalne armije – druge po brojnosti oružane grupe u Kolumbiji. Zbog toga su u tu oblast prebačene kopnene snage, vazduhoplovne snage i mornarica, kao i policija.

  U departmanu Atjukija u toku je operacija protiv klana Uraba. Policija je uhapsila 25 članova klana.

  Krajem jula u naselju La Libertad u opštini Konvenson poginula su dva kolumbijska vojnika za vreme operacije uništavanja ilegalnih zasada kokaina. Kada su vojnici stigli na lice mesta pobunjenici iz Armije nacionalne odbrane otvorili su na njih vatru.

  Početkom avgusta u Bogoti, prestonici Kolumbije, likvidirana je oružana grupa „Alta Gama“.

  Kolumbijski mediji navode da se, pored zaoštravanja građanskog rata u zemlji, primećuje i napetost na granici sa Venecuelom. Zemlje su povukle oružje prema granicama.

   

  Tagovi:
  narko-kartel, Venecuela, građanski rat, Kolumbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga