14:59 06 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2625
  Pratite nas

  Grupa naučnika sa kanadskog univerziteta „McMaster“ i „Kraljevskog muzeja Ontario“ pronašli su tumor na kosti lista noge, kod dinosaurusa centrozaurusa, koji je živeo pre 76 miliona godina.

  Informaciju je saopštio portal „Eurekalert“ koji je naveo istraživanja objavljena u časopisu „Lancet Oncology“, prenosi Sputnjik.

  „Do sada nismo mogli da dijagnostikujemo agresivnu formu raka kod dinosaurusa, bila je potrebna medicinska ekspertiza i mnogo analiza... Ovde imamo, po prvi put, rak kostiju u poodmaklom stadijumu kod dinosaurusa koji je živeo pre 76 miliona godina. To je uznemiravajuće“, kaže jedan od naučnika Mark Krouter.

  Kost, koju su pronašli 1989. godine u provinciji Alberta, čuvala se u muzeju Kraljevskog Tirolskog paleontološkog muzeja. Naučnici su prvobitno posumnjali u dijagnozu, koja je navodila da se nalaze neobične izrasline i povrede, kao i tragovi zaraslog preloma. Na osnovu kompjuterske tomografije, analize kostiju na ćelijskom nivou, trodimenzionalnom rekonstrukcijom i upoređivanjem kako rak kostiju nastaje kod ljudi, naučnici su dokazali da je dinosaurus patio od osteosarkoma.

  „Rak je verovatno ostavio velike posledice na dinosaurusa... i činio ga veoma ranjivim. Verovatno mu je život u stadu omogućio zaštitu kako bi ovaj biljojed mogao duže da živi“, rekao je naučnik Devid Evans.

  „Pronalaženje veza među bolestima savremenog čoveka i bolestima iz prošlosti će pomoći naučnicima da shvate evoluciju i genetiku različitih oboljenja“, navodi portal.

  Na kraju saopštenja se naodi, da dinosaurus najverovatnije nije umro zbog bolesti, već usled velike poplave.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  dinosaurusi, rak, tumor, nauka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga