15:09 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 112
  Pratite nas

  Mogućnost lansiranja oružja u svemir je realna, ukoliko ne budu preduzete odgovarajuće mere, smatra naučni rukovodilac vojno-političkog smera istraživanja na Institutu za SAD i Kanadu Ruske akademije nauka Pavel Zolotarev.

  „Što se tiče početka izvođenja oružja u svemir u širokom smislu, uopšte nije nužno da to bude neka vrsta udarnog oružja. Nažalost, ta mogućnost se veoma jasno vidi. Štaviše, ono što je tužno je što obe strane – SAD i Rusija, shvataju da je to izuzetno opasna faza i nijedna od njih ne želi da taj proces počne. Ali nivo uzajamnog nepoverenja je toliko visok, da bi zbog njega, neznanja i sumnje, taj proces zaista mogao da počne u bliskoj budućnosti, ukoliko ne preduzmemo odgovarajuće mere organizacione i tehničke prirode“, rekao je on tokom onlajn-konferencije „Nuklearne ambicije SAD: od Trumana do Trampa“ u pres-centru MIA „Rusija sevodnja“.

  On je objasnio da je situacija u kosmosu veoma složena i da tamo raste konkurentno okruženje i u pogledu raspodele orbita i frekvencija, a da svaka država sa svemirskim uređajima počinje da zavisi od tih sistema.  

  „Stoga je pretnja da će oružje biti lansirano u svemir stvarna i treba je sprečiti. U tom pogledu je važno ne baviti se toliko međusobnim optužbama, koliko tražiti korake za uklanjanje nivoa međusobnog nepoverenja i razvijati nivo korektivnog monitoringa stanja u kosmosu“, dodao je ekspert.

  U Beču je u periodu 27- 30. jula održan sastanak međuresorskih delegacija Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, koje su vodile trinaestočasovne pregovore o pitanjima bezbednosti u svemiru i smanjenju rizika i nesporazuma. Strane su se dogovorile da redovno održavaju sastanke radne grupe o bezbednosti u svemiru.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  lansiranje, pretnja, svemir, oružje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga