14:53 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Antiteroristička operacija Rusije u Siriji (44)
  0 180
  Pratite nas

  Ruska i turska vojska izvele su zajedničku patrolu dužine 50 kilometara u sirijskoj provinciji Hasaka, u skladu sa memorandumom predsednika dveju država usvojenom u oktobru prošle godine, saopštio je portparol Ruskog centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji potpukovnik Jegor Maljcev.

  „Izvršena je još jedna zajednička rusko-turska patrola u dužini od 50 kilometara. Vazdušnu pratnju vršili su helikopteri Mi-8 i Mi-35, koji su pokrivali konvoj ruskih i turskih oklopnih vozila sa visine od 50 do 200 metara“, rekao je Maljcev.

  On je dodao da je patrola bila uspešna.

  „Dogovorili smo se sa turskim kolegama o sprovođenju naredne patrole koja će se održati u najskorije vreme“, rekao je predstavnik Centra.

  Za vreme patrole, vojska se provozala kroz mesta na kojima se pre rata vadila nafta. Cilj patrole je provera poštovanja prekida vatre i osiguravanje da na severoistoku Sirije nema nelegalnih oružanih formacija.

  Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, su 22. oktobra 2019. na sastanku u Sočiju usvojili memorandum o zajedničkim akcijama za rešavanje situacije na severoistoku Sirije. Prema ovom dokumentu, ruska vojna policija i sirijske snage raspoređene su u područja koja graniče sa turskom zonom bezbednosti. Od 1. novembra ruska i turska vojska započele su zajedničke patrole istočno od reke Eufrat.

  Osim toga, Moskva i Ankara su se u martu dogovorile o prekidu vatre i nizu drugih mera usmerenih na rešavanje situacije u sirijskoj zoni deeskalacije Idlib. Borbena dejstva u ovom regionu trebalo je da se prekinu od 6. marta.

  Tema:
  Antiteroristička operacija Rusije u Siriji (44)
  Tagovi:
  Hasaka, patrola, turska vojska, ruska vojska, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga