14:02 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  22117
  Pratite nas

  Eksperti smatraju da bi još jedna vizantijska crkva u Turskoj mogla biti pretvorena u džamiju. U pitanju je hram Hrista Spasitelja koji se još naziva Hora.

  Hram je izgrađen još u V veku u poljima (Hora) severozapadno od tadašnjeg grada, oivičenog Konstantinovim bedemom. On je poznat po tome što se u njemu nalaze dobro očuvani vizantijski mozaici zbog čega je unet u spisak svetske baštine UNESKO, navodi portal „Blagovest-info“.

  Na razmeđu XV i XVI veka, nakon osvajanja Carigrada, crkva je bila pretvorena u džamiju. Turci su je bili nazvali Karije. Ona je to ostala sve do sredine HH veka, kada je dobila status muzeja. Nakon toga su bili otkriveni mozaici i freske, koji su bila prekriveni malterom u periodu kada je imala status džamije.

  U novembru 2019. godine državni savet Turske je doneo odluku da se hram preda pod upravu Dijaneta – resora za poslove religije. Ukaz iz 1945. godine po kojem je Hora bila pretvorena u muzej je bio ukinut.

  Odluka da se Aja Sofija pretvori u džamiju, izazvala je opravdane sumnje nekih eksperata da istu sudbinu čeka i crkva Hrista Spasitelja.

  Pročitajte još:

  Aja Sofija ─ crkva zbog koje je knez Vladimir pokrstio Rusiju /video/

  Tagovi:
  Turska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga